Šefovi država i vlada EU, isključujuči Britaniju, okupiće se 9. maja na neformalnom samitu u rumunskom gradu Sibinju ne samo da obeleže Dan Evrope, nego i da razmotre novu stratešku agendu EU za narednih pet godina. Skup se održava uoči izbora za Evropski parlament (23-26. maj) i promene političkog vođstva u institucijama EU koja će uslediti.

 

"Usvojićemo deklaraciju iz Sibinja i poslati poruku jedinstva i poverenja u naš zajednički rad", napisao je u pozivnom pismu za skup predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

 

Domaćin samita biće Klaus Joanis, predsednik Rumunije, trenutno predsedavajuće EU, a predsedavajući skupu biće Tusk. Evropsku komisiju će predstavljati njen predsednik, Žan-Klod Junker, a Evropski parlament njegov predsednik, Antionio Tajani.

 

Učesnici skupa razmatraće novu stratešku agendu EU za 2019-2024. i razmeniti poglede o izazovima i prioritetima Unije u narednom periodu.

 

Razgovori će se voditi oko agende koju je pripremio Tusk i biće podeljeni na deo o spoljnoj i unutrašnjoj politici.

 

Strateška agenda će biti korišćena za planiranje rada Evropskog saveta i biće osnova za programe rada drugih EU institucija, objavio je Evropski savet.

 

U međuvremenu je Evropska komisija već objavila niz preporuka kako Evropa može da oblikuje svoju budućnost u sve više multipolarnom i neizvesnom svetu.

 

Komisija je preporučila da se strateška agenda za 2019-2024. fokusira na pet ključnih dimenzija - Evropu koja štiti mir, konkurentnu Evropu koja investira u tehnologije budućnosti, poštenu Evropu koja podržava osnovne principe jednakosti, vladavine prava i socijalne pravde, održivu Evropu koja predvodi po održivom razvoju i borbi protiv klimatskih promena i uticajnu Evropu koja brani sistem zasnovan na pravilima.

 

Junker je pred skup podsetio da je u trenutku kada je preuzeo dužnost predsednika EK rekao da je to poslednja šansa da se Evropljanima pokaže da Unija radi za njih dodajući da se poslednjih pet godina bavio ispunjavanjem obećanja datog građanima.

 

Kako je ocenio, u nekim oblastima su ostvareni rezultati bolji od očekivanih, dok je u nekim EU podbacila.

 

"Sada moramo da gledamo napred, učimo iz našeg iskustva i nadograđujemo uspehe. Moramo da budemo ambiciozniji i fokusiraniji nego ikada pre", istakao je Junker, saopštilla je EK.

 

Junkerova Komisija imala je deset prioriteta usmerenih na pitanja koja se najviše tiču Evropljana, poput zapošljavanja, socijalne pravde, upravljanja migracijama, jačanja transparentnosti i demokratskog legitimiteta.

 

U poslepodnevnim satima 8. maja Junker će u Sibinju sa rumunskim predsednikom Kalusom Joaniom učestvovati u dijalogu sa građanima.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP