Iranska državna televizija 8. maja je prenela da su pisma u kojima se u glavnim crtama opisuje delimično povlačenje Teherana iz nuklearnog sporazuma iz 2015. predata iranskim ambasadorima. Nije precizirano šta Iran planira dalje da čini.

 

Pisma će biti predata liderima Velike Britanije, EU, Francuske, Nemačke, Kine i Rusije. Svi oni su, uz Iran i SAD, bili potpisnici sporazuma po kom je Iran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

 

Najnoviji potez Teherana dolazi godinu dana nakon što je predsednik SAD Donald Tramp objavio istupanje iz sporazuma, piše AP.

 

Iranski zvaničnici su ranije upozoravali da bi njihova zemlja mogla povećati intenzitet obogaćivanja uranijuma i možda se čak i povući iz sporazuma koji su mesecima pokušavali da sačuvaju.

 

Prekid prodaje viška uranijuma

 

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je da će njegova zemlja početi da zadržava viškove uranijuma i teške vode iz svog nuklearnog programa i dao rok od 60 dana za dogovaranje novih uslova nuklearnog sporazuma sa svetskim silama pre nego što se intenzivira obogaćivanje uranijuma.

 

Rohani je u obraćanju naciji, na godišnjicu odluke predsednika SAD da povuče svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma, rekao da Iran želi da pregovara o novim uslovima s preostalim potpisnicima sporazuma ali i priznao da je situacija teška.

 

"Ovo je operacija da bi se sporazum spasao, ne uništio", izjavio je Rohani, prenela je agencija AP.

 

"Ako pet država pristanu na pregovore i pomognu Iranu da ostvari koristi u naftnom i bankarskom sektoru, Iran će nastaviti da se pridržava obaveza iz nuklearnog sporazuma", naveo je Rohani.

 

SAD još uvek nisu reagovale. Mejdutim, Bela kuća je 5. maja saopštila da će u Persijski zaliv poslati nosač aviona i bombardere zbog, kako je navedeno, novih pretnji iz Irana.

 

Po sporazumu iz 2015. Iran može da poseduje do 300 kilograma osiromašenog uranijuma. Do tada je Islamska republika posedovala 10 tona visokoobogaćenog uranijuma.

 

Vašington je prošle nedelje obustavio dogovore po kojima je Iran mogao da razmeni svoj obogaćeni uranijum zameni za sirovi uranijum iz Rusije, kao i da Omanu proda tešku vodu. Takođe, SAD su ukinule izuzeća od sankcija na izvoz nafte, koja su nekim zemljama omogućavala da kupuju iransku naftu bez da dođu pod udar američkih sankcija.

 

Sporazumom je iransko obogaćivanje uranijuma ograničeno na 3,67%, što je dovoljno da bi se pokretale nuklearne elektrane. Da bi bio pogodan za atomsku bombu, uranijum treba da bude obogaćen do oko 90%.

 

Međutim, naučnici tvrde da kada se uranijum jednom obogati do 20%, vreme potrebno da se dostigne 90% se prepolovljava. Iran je ranije obogaćivao uranijum do 20%.

 

Francuska ne isključuje evropske sankcije

 

Francuska ministarka odbrane Florans Parli nije isključila mogućnost da EU uvede sankcije Iranu pošto je ta zemlja suspendovala neke od svojih obaveza po nuklearnom sproazumu.

 

"To spada među stvari koje ćemo razmatrati. Ako te obaveze ne budu poštovane, prirodno je da će to pitanje biti postavljeno", rekla je 8. maja Parli medijima, ipak ne komentarišući direktno poslednje vesti iz Teherana.

 

Iz Jelisejske palate je saopšteno da evropske zemlje treba kolektivno iz Brisela da reaguju na "ekstremno jasan" način na najave iz Teherana.

 

"Ne želimo da Teheran objavljuje korake koji bi kršili nuklearni sporazum jer bi u tom slučaju mi bili obavezni da, poštujući sporazum, uvedemo sankcije", navelo je francusko predsedništvo.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP