Austrijski vicekancelar i lider krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPO) Hans-Kristijan Štrahe podneo je ostavku na državne i partijske funkcije nakon što su objavljeni kompromitujući video snimci koji sugerišu njegovu umešanost u korupciju. Štraheov pad označio je i kraj vladajuće desno-konzervativne koalicije, pa je šef države Aleksander Van der Belen nagovestio da će za septembar raspisati prevremene izbore.

 

Skandal je izbio pošto su nemački listovi Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) i Špigel (Der Spiegel) objavili delove tajno snimljenog videa, koji pokazuje Štrahea i visokog funkcionera FPO Johanesa Gudenusa kako na španskom ostrvu Ibica jednoj ženi, koja se predstavila kao nećaka uticajnog ruskog oligarha, obećavaju pomoć u učešću na javnim tenderima u Austriji.

 

Na snimku Štrahe i Gudenus neimenovanoj ženi govore da može da očekuje unosne građevinske ugovore ako kupi uticajni austrijski tabloid Kronen cajtung i ako, preko nepovezane fondacije da bi se zaobišli propisi o političkim donacijama, finansijski pomogne njihovu stranku.

 

Prema nemačkim listovima, snimljeno je oko šest sati razgovora, a sve se dešavalo nekoliko meseci pre austrijskih izbora 2017. godine. Dva nemačka lista su navela da je sastanak očigledo bio nameštaljka sa ciljem da kompromituje dvojicu političara, ali da nije jasno ko stoji iza toga.

 

Četrdesetdevetogodišnji Štrahe je 18. maja u podne, dan nakon objavljivanja snimka, saopštio da je podneo ostavku na mesto vicekancelara.

 

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beču rekao i da napušta vođstvo Slobodarske partije, na čijem je čelu bio od 2005. godine.

 

Štrahe je, međutim, ustvrdio da je bio meta "ciljanog političkog napada" i da nije uradio ništa nezakonito. On je rekao da se radi o "perfidnom" činu i naglasio da susret na Ibici nije imao nastavak.

 

Lider FPO je ipak priznao da je imao "tipični mačo stav izazvan alkoholom" i izvinio se supruzi, partiji i kancelaru Sebastijanu Kurcu, rekavši da se ponašao "kao adolescent" koji ne kontroliše svoje reči.

 

"Napravio sam grešku i ne želim da to bude povod za slabljenje koalicije", dodao je Štrahe.

 

Ostavku na sve funkcije podneo je i Johan Gudenus, šef poslaničke grupe Slobodarske partije u austrijskom parlamentu i bivši zamenik gradonačelnika Beča.

 

Štrahe je ostavku objavio posle sastanka sa kancelarom i liderom koalicione Austrijske narodne partije (OVP) Sebastijanom Kurcom.

 

Kurc je raskidanje koalicije oformljene u decembru 2017. godine, objavio 18. maja uveče. Koalicija narodne partije i Slobodarske partije do sada je opstajala iz praktičnih razloga, ali "kad je dosta, dosta je", rekao je Kurc.

 

Austrijski kancelar najavio je vanredne izbore i rekao da je već zamolio predsednika Aleksandra Van der Belena da ih što pre raspiše.

 

Van der Belen je poručio da su nosioci funkcija izneverili poverenje koje su građani u njih uložili i da se takvo nepoštovanje građana ne može tolerisati.

 

Navodeći da građani Austrije moraju da budu u stanju da se pouzdaju u integritet vlade, nosilaca odlučivanja i institucija, i da je to osnova demokratije, Van der Belen je rekao da se zalaže za održavanje izbora, i to po mogućnosti početkom septembra.

 

Slobodarska partija je 20. maja upozorila da će iz vlade povući sve svoje ministre, ako kancelar Kurc, kako je najavio, smeni kontroverznog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla iz FPO, za kojeg smatra da nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video snimku.

 

Takva smena će značiti odlazak iz vlade svih ministara iz redova FPO, izjavio je ministar saobraćaja i novi lider Slobodarske partije Norbert Hofer.

 

Skandal sa jednom od vodećih figura ekstremne desnice na evropskom kontinentu burno je ođeknuo nedelju dana uoči evropskih izbora.

 

Svetski mediji su u komentarima uglavnom ocenili da je već naneo snažan udarac sve jačim ekstremno desnim, nacionalističkim i populističkim strankama u Evropi.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP