Nakon što je američki predsednik Donald Tramp kinesku kompaniju Huavej (Huawei) i brojne njene ćerke firme uvrstio na crnu listu firmi čije će poslovanje biti podvrgnuto strogoj kontroli, Gugl (Google) je Huaveju uskratio licencu za mobilni operativni sistem Android. SAD su 2018. godine takvim potezom zamalo oterale u bankrot kinesku elekomunikacionu kompaniju ZTE. Huavej je, međutim, znatno tvrđi orah. Predstavnik Huaveja pri EU pozvao je evropske poslanike da deluju i da ne sede skrštenih ruku pred, kako je rekao, napadima administracije SAD.

 

Bela kuća već mesecima tvrdi da bi kineska kompanija za umrežavanje i telekomunikacione usluge i opremu Huavej pod pritiskom kineskih vlasti svoju tehnologiju mogla da iskoristi za špijuniranje zapadnih zemalja. Čvrste dokaze za takve optužbe SAD do sada nisu objavile.

 

Zato je Vašington sada sam demonstrirao kako to izgleda kada neka vlada primora domaća preduzeća da u njeno ime vode krstaške ratove, piše medijski partner briselskog portala EURACTIV, list Virtšaftsvohe (Wirtschaftswoche).

 

Do sada najteža posledica odluke američkog predsednika Donalda Trampa da Huavej stavi na crnu listu preduzeća čije će poslovanje biti strogo nadzirano, jeste to to američki Gugl sada samo još u ograničenoj meri može da snabdeva nove uređaje i pametne telefone Huaveja svojim softverom.

 

Američka kompanija Gugl je za Huavej važan partner, pošto ona proizvodi mobilni operativni sistem Android, koji pokreće i pametne telefone kineskog koncerna. Ili je barem do sada pokretao.

 

Gotove verzije sistema može, istina, svako potpuno slobodno da skine sa Android open sors prodžekta (AOSP). Ono što će, međutim, ubuduće nedostajati su integrisane Guglove usluge, kao što su Gmail, Gugl maps, ili aplikaciona platforma Gugl plej stor (Google PlayStore). One nisu deo open sorsa, već zahtevaju Guglovu licencu.

 

Na inostranim tržištima, na primer u Evropi, Kinezima zato preti udarac. Tamo je gotovo nezamislivo da se neka mušterija opredeli za mobilni telefon koji ne može da koristi Gugl.

 

Pored povlačenja Gugla, za Huavej se otvara još jedan problem. Zbog američkih sankcija, za tu kompaniju nepristupačni postaju i kompjuterski čipovi sa zapada.

 

Situacija podseća na onu sa kineskom telekomunikacionom kompanijom ZTE - ona je zbog sličnih američkih zabrana 2018. gotovo prestala da radi, zato što je u proizvodnji svojih pametnih telefona bila nužno upućena na čipove američkih dobavljača.

 

Na kraju je ipak nastavila da posluje, ali tek pošto je Vašingtonu platila kaznu tešku više miljardi i smenila celo rukovodstvo firme.

 

Huavej takvu opciju isključuje. U toj kompaniji su rekli da već dugo imaju "plan B" koji je pripremljen upravo za slučaj američkih zabrana. Pošto i sam proizvodi čipove kojima može da opremi barem deo svojih uređaja, Huavej je daleko nezavisniji od američkih dobavljača od ZTE.

 

Pripremajući se za moguće američke sankcije, kineski koncern je napravio i zalihu poluprovodnika  za najmanje tri meseca, javila je, pozivjući se na upućene izvore, agencija Blumberg.

 

To znači da kineskoj kompaniji voda još neko vreme neće stići do grla, što stvara prostor za pregovore sa Vašingtonom. Tu će se verovatno za reč javiti i Gugl i proizvođač čipova Kvalcom (Qualcomm), kojima svakako nije u interesu da sa Huavejom izgube jednog od najvažnijih klijenata.

 

Koliko je Guglu mučno da sprovodi odluku američkih vlasti, koncern je pokazao i hitnim saopštenjem, u kojem je naglašeno da za korisnike postojećih Huavej pametnih telefona neće biti nikakvih ograničenja prilikom korišćenja aplikacija. Gugl je naveo da će se pridržavati vladinih uputstava i proveravati posledice.

 

I dok američke firme nastoje da posledice zabrane ostanu što manje, Huavej svesno demonstrira opuštenost. Za to postoji još jedan razlog - Huavej će na svom ubedljivo najvažnijem tržištu, u Kini, moći bez većih gubitaka da funkcioniše i sa open sors verzijom Androida, ili sa nekim sopstvenim operativnim sistemom. Usluge koje je Gugl uskratio zbog državne cenzure u Kini i tako ne mogu da se koriste.

 

Huavej poziva EU da reaguje

 

Visoki predstavnik Huaveja u Evropi pozvao je 21. maja Evropljane da ne ostanu skrštenih ruku pred napadima američke administracije čija su žrtva, kako navodi ta velika kineska telekomunikaciona grupa.

 

Posle stavljanja Huaveja na Trampovu crnu listu, glavni predstavnik Huaveja pri EU Abrahal Liu pozvao je evropske poslanike da deluju po tom pitanju za vreme susreta sa novinarima u Briselu.

 

"To nije samo napad na Huavej. To je napad na liberalni poredak zasnovan na pravilima. To je opasno. Sada se to događa Huaveju, sutra se može dogoditi bilo kojoj međunarodnoj kompaniji", rekao je Liju, prenela je agencija AFP.

 

On je pitao Evropljane da li mogu da se zatvore oči pred takvim ponašanjem, i pitao se kakve će verovatne posledice biti zbog takvog mirenja sa situacijom.

 

Kineski zvaničnik istovremeno je obećao da će Huavej učiniti više da ukloni evropsku nesigurnost oko navodnih rizika špijuniranja od te kineske kompanije.

 

"U Huaveju razumemo zabrinutost evropskh vlada oko bezbednosti i spremni smo da učinimo više", rekao je on.

 

"Zbog važnosti 5G mreže, kao lider u sektoru, Huavej je spreman da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama i klijentima u svim zemljama članicama EU", dodao je on.

 

Izvor: EURACTIV.de/AFP


Foto: Beta/AP