Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je da će 7. juna podneti ostavku na mesto lidera Konzervativne partije. Ona je izrazila duboko žaljenje jer nije uspela da izvede zemlju iz EU. Mej je rekla da taj posao ostaje njenom nasledniku koji će morati da nađe konsenzus u parlamentu. To možda i neće biti jednostavno pošto najveće šanse da je naslede na čelu partije i vlade imaju političari koji su skloni radikalnom raskidu sa EU.

 

Mej je 24. maja potvrdila da će ostati tehnička premijerka još nekoliko nedelja dok poslanici i članovi Konzervativne partije ne izaberu njenog naslednika, prenela je agencija AP.

 

Novi predsednik partije automatski će zameniti Mej i na mestu premijera, bez sprovođenja opštih izbora.

 

Pritisak na Mej da se povuče, zbog neuspeha da izdejstvuje pristanak parlamenta za sporazum o istupanju iz EU, ove nedelje je kulminirao ostavkom ministarke Andree Lidsom i javno izraženim sumnjama nekolicine ministara u sporazum o Bregzitu koji je premijerka postigla.

 

Izbor njenog naslednika na čelu konzervativaca trebalo bi da traje oko šest nedelja, a očekuje se da će početi 10. juna, posle posete američkog predsednika Donalda Trampa Velikoj Britaniji.

 

Mej je 23. maja odložila glasanje u parlamentu o novom nacrtu zakona o Bregzitu koji je predstavila kao poslednju priliku za izlazak iz krize.

 

Ona je poslanicima ponudila seriju kompromisa među kojima i mogućnost drugog referenduma i privremeni ostanak zemlje u carinskoj uniji sa EU u pokušaju izlaska iz krize nastale nakon što je parlament odbacio sporazum o Bregzitu.

 

Najnoviji nacrt bio je predmet kritika opozicione Laburističke stranke, evroskeptika ali i vladajuće Konzervativne stranke, što je dovelo do ostavke ministarke zadužene za odnose s parlamentom Andreje Lidsom.

 

Lidsom je saopšila da "sa velikim žaljenjem i teška srca" podnosi ostavku jer "više ne veruje da vlada može da sprovede rezultate referenduma" o Bregzitu iz juna 2016.

 

Parlament je do sada u tri navrata odbacivao sporazum o Bregzitu koji je Mej postigla sa Briselom.

 

Iako spisak kandidata za mesto predsednika konzervativaca nije zaokružen, svi trenutni favoriti važe za zagovornike radikalnijeg razvoda Velike Britanije od Evropske unije.

 

Utoliko odlazak Tereze Mej povećava i izglede za novu konrontaciju Londona i Brisela, koji je u više navrata naglasio da neće biti nikakvih novih pregovora o postignutom sporazumu  Bregzitu.

 

Najveće šanse da nasledi Terezu Mej pripisuju se bivšem ministru inostranih poslova Borisu Džonsonu, koji je 2016. godine bio i jedan od glavnih lidera kampanje ubeđivanja Britanaca da glasaju za Bregzit. Džonson je 24. maja, reagujući na najavu ostavke Tereze Mej, poručio preko Tvitera da je sada "vreme da se sprovede Bregzit".

 

Bivši šef diplomatije se ovih dana našao na meti tužbe biznismena Markusa Bola, koji tvrdi da je Džonson dok je bio gradonačelnik Londona svesno lagao da Velika Britanija nedeljno daje Uniji 350 miliona funti (400 miliona evra). Prema navodima Bolovih advokata, Džonson je znao da to nije tačno, ali je ipak odlučio da to ponovi nekoliko puta kako bi obmanuo javnost.

 

Prema proceni medija, velike izglede da nasledi Terezu Mej ima i Dominik Rab, koji je jedno kraće vreme, od jula do novembra 2018. godine bio ministar za Bregzit u kabinetu Tereze Mej. Rab je podneo ostavku uz obrazloženje da ne može mirne savesti da podrži sporazum koji je ona sa Briselom postigla o uslovima izlaska Britanije iz EU.

 

Za budućeg predsednika stranke, pa automatski i vlade mogli bi da budu izabrani i sadašnji šef diplomatije Džeremi Hant, ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid ili doskorašnja ministarka Andrea Lidsom.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP