Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu i njegovoj vladi izglasano je nepoverenje u parlamentu deset dana posle skandala koji je doveo do raspada vladajuće koalicije konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) i krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPO). Izjašnjavanje o poverenju vladi zatražila je opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) a protiv vlade su glasali i poslanici doskorašnjeg manjeg koalicionog partnera FPO.

 

Vladajuća koalicija u Austriji raspala se 18. maja nakon što su nemački mediji objavili delove tajno snimljenog videa na kojem se vidi kako lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe  navodnom ruskom investitoru obećava unosne poslove u Austriji, ako finansijski pomogne njegovu stranku.

 

Štrahe je zbog afere podneo ostavku na sve državne i partijske dužnosti, a kancelar je objavio raskid vladajuće koalicije, posle čega su svi ministri iz FPO napustili vladu.

 

Sebastijan Kurc najavio je da će u septembru biti održani prevremeni izbori i da će do tada voditi prelaznu vladu, ali su prethodno socijaldemokrate zatražile izjašnjavanje o poverenju njegovoj vladi.

 

U parlamentu, uoči glasanja, Kurc je branio rad vlade. "Veoma sam ponosan i zadovoljan poslom koji smo kao vlada obavili u protekli godinu i po", rekao je odlazeći kancelar.

 

Poslanici su, međutim, bili drugačijeg mišljenja, pa će Austrija do septembarskih izbora dobiti ekspertsku vladu, koju treba da imenuje predsednik Aleksander Van der Belen.

 

Očekuje se da bi šef države novu ekspertsku vladu mogao da imenuje najranije u petak, 31. maja. Van der Belen će zato opozvati vladu kancelara Kurca, ali je istovremeno zamoliti da ostane još nekoliko dana na dužnosti.

 

Kako je Kurc već odbio da ostane kancelar, tu ulogu će u naredno vreme, ili barem do imenovanja tehničke vlade, obavljati ministar finansija Hartvig Leger, preneli su austrijski mediji. Leger bi u novoj funkciji mogao da učestvuje već 28. maja uveče na samitu EU u Briselu.

 

Mediji navode i da će se Van der Belen prilikom imenovanja ekspertske vlade verovatno odlučiti za visoke državne službenike, penzionisane političare ili sudije, odnosno za osobe koje uživaju poštovanje čitavog političkog spektra.

 

EURACTIV. de piše da bi politička situacija u Austriji mogla da odloži i izbor člana Evropske komisije iz te zemlje, pošto je malo verovatno da će on biti određen u mandatu ekspertske vlade i pre nego što izbori u septembru pokažu novi odnos snaga u parlamentu.

 

U takvoj situacji, piše EURACTIV, moglo bi da se računa sa tim da će komesar za proširenje, Austrijanac Johanes Han do daljnjeg ostati u Briselu.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP