Andrea Nales, predsednica Socijaldemokratske partije Nemačke, podnela je 3. juna i zvanično ostavku na tu dužnost. Nales je najavila ostavku i na mesto šefice poslaničke grupe SPD, a nagovešteno je i da bi mogla da se odrekne mandata i napusti politiku. Čelnici SPD, članice vladajuće koalicije, na sastanku u Berlinu treba da odluče ko će u narednom periodu voditi partiju i u kojem smeru.

 

Rukovodstvo SPD, a posebno Nales, našli su se posle 26. maja pod snažnim pritiskom zbog istorijski lošeg rezultata stranke na evropskim izborima i poraza na lokalnim izborima u gradu Bremenu, koji je bio uporište socijaldemokrata više od 70 godina.

 

"Diskusija u poslaničkoj grupi i brojna reagovanja u partiji pokazali su mi da više ne uživam podršku neophodnu za obavljanje funkcija", poručila je Nales, koja je SPD prevodila od aprila 2018. godine.

 

Nemački mediji preneli su, pozivajući se na partijske krugove, da će SPD u narednom periodu privremeno voditi trojka, koju će činiti premijerke Meklenburga-Zapadne Pomeranije i Rajne Palatinata Manueal Švezig i Malu Drajer, i šef SPD-a u Hesenu Torsten Šefer-Gimbel.

 

U Bundestagu, funkciju šefa poslaničke grupe obavljaće, takođe privremeno, dosadašnji zamenik Nalesove, Rolf Micenih.

 

Vrh stranke treba da odluči i da li će kongres SPD, koji je planiran za decembar, biti održan ranije kako bi na njemu bilo birano novo rukovodstvo i analizirana dosadašnja velika koalicija sa hrišćanskim demokratama.

 

Izvori iz SPD rekli su da se razmatra opcija da partiju ubuduće vode dva predsednika jer bi to, između ostalogh, povoljno uticalo na podršku birača.

 

Velika koalicija sa CDU kancelarke Angele Merkel i bavarskom CSU i inače je predmet prepirke u SPD i mnogi njeni članovi smatraju da je ona dovela do gubitka partijskog identiteta i opadanja podrške.

 

U SPD su tenzije kulminirale posle evropskih izbora, na kojima je stranka osvojila samo 15,8% glasova, što je porazno za stranku koja je još 1998. godine na saveznim izborima bila najsnažnija partija sa 40,9%.

 

Bivši šef SPD Zigmar Gabrijel ocenio je posle najave ostavke Andree Nales da je toj partiji potrebna "detoksikacija".

 

"Sve dok se SPD bude bavila sama sobom, dok god se bude radilo samo na ostvarivanju ili sprečavanju unutarpartijskih pozicija moći, ljudi će nam još više okretati leđa. SPD je potrebna detoksikacija", rekao je Gabrijel.

 

Iako je kancelarka Angela Merkel rekla da će nastaviti svoju "veliku koaliciju", a takvu nadu izrazila i njena naslednica na čelu CDU Anegret Kramp-Karenbauer, nemački mediji pišu da je pitanje da li će ta koalicija, u koju je SPD nevoljko ušla, preživeti do sledećih izbora 2021. godine.

 

Postoje i špekulacije da bi u slučaju izlaska SPD sadašnju koaliciju mogla da zameni crno-žuto-zelena, takozvana "Jamajka koalicije", koju bi činili konzervativci, liberali i Zeleni.

 

Predsednica Zelenih Analena Berbok rekla je, međutim, 3. junada oni nisu "rezervni točak koji će tek tako uskočiti" i da u slučaju raspada koalicije treba raspisati izbore, prenela je agencija Dpa.

 

Izvor: EURACTIIV.rs

Foto: Beta/AP