Scenario izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma "povećao bi verovatnoću da Škotska proglasi nezavisnost", izjavila je šefica škotske vlade Nikola Sterdžon. Sterdžon je u intervjuu za EURACTIV  pojasnila da bi mogućnost takvog tvrdog Bregzita učinila opciju nezavisnosti daleko prihvatljivijom za birače u Škotskoj.

 

Razlaz Velike Britanije i EU bez dogovora "naveo bi mnoge ljude u Škotskoj da prihvate da nezavisnost nije samo poželjna, već da je postala nužna kako bismo se zaštitili od štete koju donosi Bregzit bez sporazuma", rekla je Sterdžon.

 

Predsednica Vlade Škotske intervju je dala 11. juna uoči sastanka u Briselu sa šefom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom i glavnim pregovaračem EU za Bregzit Mišelom Barnijeom, a u trenutku kada u Britaniji zagovornici mekog i tvrdog Bregzita počinju trku za mesto šefa Konzervativne partije i funkciju premijera.

 

Na pitanje da li misli da bi upravo pristalica tvrdog izlaska Britanije iz EU Boris Džonson, ako postane premijer, mogao da bude odlučujući faktor za nezavisnost Škotske, Sterdžon je odgovorila da će odlučujuće biti "ako većina građana u Škotskoj sa uverenjem odluči da treba da budemo nezavisna zemlja".

 

Džonson, koji važi za favorita za naslednika Tereze Mej na čelu Konzervativne partije i vlade, najavio je da neće Evropskoj uniji platiti dug Velike Britanije od 39 milijardi funti ako Brisel ne ponudi bolje uslove Bregzita, i obećao da će, bez obzira na uslove, zemlju izvesti iz Unije do isteka roka, 31. oktobra 2019.

 

"Bregzit, ili izgledi da premijer postane Boris Džonson ili bilo koji od tih tvrdokornih Bregzitaša, nesumnjivo će dodatno ilustrovati koliko se razilaze politički putevi kojima se kreću Škotska i ostatak Ujedinjenog kraljevstva", rekla je Sterdžon.

 

Istovremeno, među protivnicima izlaska Velike Britanije iz EU jače nezadovoljstvo liderima opozicione Laburističke partije koji nisu uspeli da zauzmu jedinstven stav o tom pitanju.

 

Britanski mediji izvestili su početkom sedmice o žučnom sastanku poslanika laburista, na kojem je pristalica ostanka u EU Piter Kajl kritikovao lidera stranke Džeremija Korbina zato što se nije zauzeo za održavanje novog referenduma o članstvu u Uniji.

 

Sterdžon je istakla da će, ako Velika Britanije 31. oktobra bez sporazuma napusti EU, laburisti snositi odogovrnost zato što nisu podržali održavanje novog referenduma i zato što u parlamentu nisu formirali koaliciju protivnika Bregzita.

 

Ona je naglasila da je "Džeremi Korbin bio prepreka formiranju koalicije" koja bi stala iza održavanja drugog referenduma.

 

"Ako Ujedinjeno kraljevstvo izađe iz EU bez sporazuma, primarnu odgovonost snosiće konzervativci i oni koji su se zauzimali za Bregzit, ali ne mnogo iza njih biće i Džeremi Korbin, čije je okolišanje otežalo da se takav ishod izbegne", rekla je Sterdžon.

 

"Nadam se da ćemo Džeremija Korbina i Laburističku partiju konačno videti kako zauzimaju stranu i staju iza drugog referenduma. Mislim da će im istorija vrlo strogo suditi ako to ne učine", rekla je škotska premijerka.

 

Sterdžon je Škotlanđanima koji žive u EU poručila da će političari iz vladajuće Škotske nacionalne partije nastojati da zaštite njihova prava kako se bude približavao rok za Bregzit.

 

"Škotlanđani koji živite širom Evrope, želimo da zaštitimo vaše pravo da slobodno živite, radite i školujete se širom Evrope, isto kao što želimo da zaštitimo one iz drugih evropskih zemalja koji žive u Škotskoj", rekla je Sterdžon.

 

Ona je dodala da očekuje da će, kada i ako se Ujedinjeno kraljevstvo povuče iz EU, put Škotske nazad u Uniju biti jednostavan.

 

"Mislim da je nezamislivo da put (Bregzita) ne završi tako što će Škotska biti toplo dočekana kao nezavisna članica EU", rekla je Sterdžon.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP