Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je kandidatu opozicije Ekremu Imamogluu pobedu na izborima za gradonačelnika Istanbula, navodeći da prihvata ishod ponovljenih izbora, pošto su na zahtev njegove Partije pravde i razvoja (AKP) poništeni izbori održani 31. marta. Mediji u svetu ocenili su da je poraz u Istanbulu prvi ozbiljniji udarac turskom predsedniku i njegovoj sve autoritarnijoj vlasti.

 


"Čestitam Ekremu Imamogluu na pobedi prema nezvaničnim rezultatima", naveo je Erdogan na Tviteru.

 

Kandidat turskog predsednika, bivši premijer Binali Jildirim, priznao je 23. juna poraz na lokalnim izborima u Istanbulu nakon što su objavljeni prvi rezultati glasanja koji daju veliku prednost Ekremu Imamogluu (49), javila je agencija Frans pres.

 

"Prema rezultatima, moj protivnik Ekrem Imamoglu vodi. Čestitam mu i želim mu sreću. Nadam se da će dobro služiti Istanbulu", rekao je Jildirim novinarima.

 

Imamoglu je zahvalio okupljenim pristalicama nakon što su objavljeni prvi rezultati prema kojim je osvojio oko 54%, a Jildirim 45% glasova, javila je agencija AP.

 

Nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se ispred sedišta sekularne, socijaldemokratske Republikanske narodne partije (CHP). Imamoglu je rekao da su glasači "zaštitili reputaciju demokratije u Turskoj, koju posmatra celi svet".

 

Istanbul će prvi put u poslednjih 25 godina voditi stranka koja nije na vlasti u zemlji.

 

Erdogan je lično učestvovao u kampanji za Jildirima u Istanbulu gde je i sam započeo svoju političku karijeru i od 1994. do 1998. bio gradonačelnik.

 

Redžep Tajip Erdogan na vlasti je u Turskoj od 2003. godine, prvo kao premijer a zatim od 2014. kao predsednik, čime je postao najuticajniji političar posle osnivača moderne Turske, Mustafe Kemala Ataturka.

 

Erdoganova AKP popularna je među islamskim vernicima i u konzervativnim slojevima stanovništva, a sam predsednik podršku birača je obezbedio dugogodišnjim veštim vođenjem turske privrede. Tu podršku počeli su, međutim, da nagrizaju ekonomska recesija, finansijska kriza i Erdoganov sve autoritarniji način vladanja.

 

Na lokalnim izborima krajem marta AKP je poražena u Istanbulu i Ankari, ali su izbori u Istanbulu na njen zahtev poništeni zbog navodnih brojnih nepravilnosti na biralištima.

 

Poništavanje izbora izazvalo je u svetu zabrinutost zbog stanja turske demokratije, kao i strahovanje kako će AKP koji je na vlasti od 2002. godine prihvatiti bilo kakav izborni poraz.

 

Na martovskim izborima, Imamoglu je u Istanbulu osvojio svega oko 14.000 glasova više od Jildirima. Na ponovljenim izborima, razlika u korist kandidata opozicije iznosi gotovo 800.000 glasova.

 

Analitičari su ranije ocenili da će glasanje u Istanbulu biti test popularnosti za Erdogana, koji je uoči izbora sam rekao da ko pobedi u Istanbulu, pobeđuje u celoj Turskoj.

 

Agencija Blumberg ocenila je da je ubedljiva pobeda Ekrema Imamoglua izraz osude ekonomske politike i sve autoritarnije Erdoganove vladavine i nedvosmislena poruka da su birači zabrinuti za rastakanje demokratskih osnova Turske.

 

Britanski BBC smatra da je Erdogan napravio neverovatno lošu procenu kada je tražio ponavljanje izbora, dok list Gardijan ocenjuje da će poraz u Istanbulu imati dramatične posledice po Erdoganovu vlast u zemlji.

 

Gardijan piše da su izbori smatrani testom krhkih turskih demokratskih standarda i Erdoganove političke budućnosti i da bi sada mogla da se intenzivira borba za vlast među članicama vladajuće koalicije.

 

Uz ocenu da je Erdogan doživeo najveći poraz u svojoj političkoj karijeri, Njujork tajms piše da je poraz stvorio pukotinu u predsednikovoj auri nepobedivosti i da bi mogao da označi kraj njegove šesnaestogodišnje vladavine Turskom.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP