Uprkos višemesečnim diplomatskim aktivnostima, Evropa nije uspela da na čelo Agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) dovede svoju kandidatkinju, Francuskinju Katrin Žeslen-Lanel (Catherine Geslain-Lanéelle). Posle prve runde glasanja 194 članice na 41. sednici FAO Konferencije, Kinez Ću Dongju izabran je da vodi agenciju UN sa sedištem u Rimu. On je postao prvi Kinez i prva osoba iz neke komunističke zemlje na poziciji generalnog direktora FAO.

 

Ću (56) je dobio 108 glasova, kandidatkinja Francuske i EU 71 a kandidat Gruzije Davit Kirvalidze 12 glasova, piše EURACTIV.com.

 

Novi direktor FAO bio je zamenik ministra poljprivrede Kine i radio je na više projekata ruralnog razvoja širom sveta i tokom tog perioda bio je u bliskim odnosima sa mnogim članicama UN.

 

"Zahvalan sam mojoj domovini. Bez 40 godina uspešnih reformi i politike 'otvorenih vrata' ne bih bio tu gde sam", istakao je Ću u prvom obraćanju.

 

Odlazeći generalni direktor FAO Hoze Grasijano da Silva zvanično će predati dužnost novom čelniku 1. avgusta. Mandat Ćua trajaće do 31. jula 2023.

 

"Sada kada je glasanje završeno, posvetiću se orginalnoj težnji, mandatu i misiji organizacije", rekao je Ću dodajući da će podržavati principe poštenja, otvorenosti, pravde i transparentnosti, da će ostati nepartijski i neutralan.

 

Tokom kampanje Ćua je savetovao Džefri Saks, profesor ekonomije na Univerzitetu Kolumbija i svetski guru održivog razvoja.

 

Diplomatska igra

 

Peking je žarko želeo pobedu i vodeću funkciju u FAO. Prema diplomatskom izvoru koji citira francuski Mond, postojao je "intenzivan kineski pritisak" na ambasadore FAO da izaberu Kineza. Afrički kandidat, Medi Moungui iz Kamerona, odustao je od trke pošto je podimićen sa 62 miliona evra, tvrdi taj izvor.

 

Iako je glasanje tajno, mediji su pisali da su članice Merkosura, poput Urugvaja, Brazila i Argentine, podržale Ćua.

 

Diplomatski izvor, prenosi Mond, takođe je naveo da Kina nije oklevala da iskoristi ekonomski i politički uticaj na južnoameričke zemlje preteći da će blokirati pojoprivredni izvoz iz Brazila i Urugvaja ako te zemlje ne glasaju za Ćua.

 

Na izbor Ćua gleda se kao na deo šireg plana Pekinga da se probije u relevantna tela UN u sklopu priprema za ogromnu kinesku infrastrukturnu inicijativu Pojas i put na multilateralnom nivou.

 

Kinezi sada vode Međunarodnu organizaciju za civilnu avijaciju (ICAO), Organizaciju UN za industrijski razvoj, Međunarodnu telekomunikacionu uniju i Odeljenje UN za ekonomska i socijalna pitanja.

 

Poraz EU

 

EU je podržavala Žeslen-Lanel od prvog trenutka. Iako je "ušla u trku" kao Francuskinja, ona je, kako je početkom godine rekla, uživala podršku EU na svim niovima, uključujući Evropske komisije, Evropske službe za spoljne poslove, direktorata za razvojnu saradnju (DEVCO), poljoprivredu (AGRI), pomorstvo i ribarstvo (MARE) i zdravlje (SANTE).

 

Evropski komesari za poljoprivredu i razvojnu politiku Fil Hogan i Neven Mimica takođe su se redovno pojavljivali sa njom u javnosti.

 

S obzirom na angažovanje u kampanji, poraz Žeslen-Lanel može se smatrazi "pozivom na buđenje" Evrope jer ukazuje na odbacivanje EU politike u trgovini poljoprivrednim proizvodima.

 

Posle gotovo 20 godina pregovora sa zemljama Merkosura, EU je u završnoj fazi zaključivanja trgovinskog ugovora sa Južnom Amerikom koji uključuje značajno poglavlje o poljoprivredi.

 

Ni međunarodna razvojna politika EU nije bila dovoljno efikasna da dovede Žeslen-Lanel na čelo FAO, mada je blok najveći svetski davalac razvojne pomoći na šta je u 2018. potrošio 74,4 milijarde evra.

 

Na poziciji generalnog direktora FAO nije bio nijedan Evropljanin od Holanđanina Adeke Hendrika Boerma koji je vodio organizaciju od 1968. do 1975.

 

Do sada nijedna žena nije bila generalna direktorka FAO.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP