Češka opozicija nije uspela da izglasa nepoverenje premijeru Andreju Babišu i njegovoj vladi koje je zatražilo pet opozicionih stranaka zbog optužbi da je taj češki premijer-milijarder prema evropskim smernicama u sukobu interesa zbog dotacija EU bivšem Babiševom koncernu Agrofert.

 

Ni nakon najvećih antivladinih demonstracija od Plišane revolucije 1989. godine, u nedelju kada su u Prag u park Letna došle da traže bučno odlazak Babiša 283.000 ljudi, opozicija u noći na 27. jun nije uspela da nađe više od 85 glasova, umesto 101 u donjem domu od 200 poslanika neophodnih za obaranje vlade.

 

Babiša su podržali opozicioni nereformisani komunisti i partner u vladi, Češka socijaldemokratska stranka.

 

"Danas su poslanici Češke socijaldemokratske stranke odlučili da žele na funkciji predsednika vlade krivično gonjenu osobu, čoveka koji ima neprihvatljiv sukob interesa, riskantnog preduzetnika čije transakcije ugrožavaju novčanike čeških poreskih obveznika", kazao je nakon glasanja posle burne 18-časovne rasprave lider opozicione Građanske demokratske stranke Petr Fijala.

 

Opozicija je predlagala da se izglasa nepoverenje premijer Babišu a da Češku nastavi da vodi koaliciona vlada Babišove stranke ANO sve dok češki sudovi ne pokažu da li je zaista Babiš pre 12 godina zloupotrebio dva miliona evra evropskog novca.

 

On je tada, kako navod njegovi kritičari, svoju porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnezdo namenski izvukao iz koncerna Agrofert kako bi mogla da dobije dotacije za mala preduzeća, a nakon pet godina je vratio u koncern.

 

"Kada bi opozicija trebalo da traži da se izglasa nepoverenje vladi osim u trenutku kada premijer zaista pravi sramotu svojoj zemlji u Evropi bez presedana? Svaki evropski poreski obveznik danas zna da se on obogaćuje od njegovih para. To je sukob interesa bez presedana kakav ovde nije nikada bio", rekao je lider opozicione TOP09 Mirolsav Kalousek.

 

Stotine hiljada Čeha na ulicama od sredine aprila i opozicija u parlamentu dobile su novi podsticaj da traže ostavku Babiša kada je u maju u Prag stigao preliminarni izveštaj kontrolora Evropske komisije koji su zaključili da je po evropskim smernicama od avgusta prošle godine premijer u sukobu interesa.

 

Iako je svoju poslovnu imperiju formalno prebacio u poverenički fond, zbog čeških zakona o sukobu interesa, Babiš je i dalje jedini korisnik dobiti a istovremeno kao premijer učestvuje i u odlučivanju o podeli novca iz evropskih fondova češkim preduzećima.

 

"Pokušaj da se izglasa nepoverenje vladi je legitimno oruđe političke borbe. Ali ja ga ne razumem. Ako ja podnesem ostavku, ostavku podnosi i cela vlada. Šta će biti onda? Prevremeni izbori? Shvatam to kao pokušaj destabilizacije naše zemlje", kazao je u raspravi u parlamentu Babiš.

 

Premijer je takođe odbacio optužbe da je učinio bilo šta nezakonito i da je u sukobu interesa i podsetio poslanike da je prestao da bude vlasnik Agroferta i prebacio ga u poverenički fond, tačno onako kako je 2017. godine od njega zahtevao češki zakon o sukobu interesa funkcionera.

 

Tokom rasprave premijera Babiša je ponovo podržao predsednik Miloš Zemana kada je tokom obilaska regiona Visočina rekao da je to glasanje o nepoverenju izlišno jer oni koji traže smenu premijera znaju da će prilikom glasanja biti poraženi.

 

"Upravo danas vladajuća koalicija i opozicija gnjave jedni druge nepotrebnim brbljanjem, umesto toga da se danas raspravlja o razumnim zakonima", kazao je Zeman u susretu sa građanima mesta Vladislav.

 

U Češkoj je od 1993. godine uspeo samo jedan pokušaj izglasavanja nepoverenja vladi, kada je 2009. godine morala da podnese ostavku vlada premijera iz Građanske demokratske stranke Mireka Topolaneka usred predsedavanje Češke Evropskom unijom.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP