Hrvatska ministarka inostranih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u Strazburu za novu generalnu sekretarku Saveta Evrope. Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić zameniti na toj funkciji Tornbjerna Jaglanda koji završava drugi mandat.

 

Pejčinović Burić je 26. juna dobila 159 glasova poslanika, a njen protivkandidat, šef belgijske diplomatije i odbrane Didije Rejnders 105. Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope čine 324 poslanika parlamenata iz 47 država članica.

 

Pejčinović Burić će biti druga žena na čelu Saveta Evrope i prva osoba iz Centralne i Jugoistočne Evrope na toj funkciji. Njen petogodišnji mandat počinje da teče 18. septembra, saopštio je Savet Evrope.

 

Ona je u prvom obraćanju poslanicima parlamenta SE rekla da ta organizacija nikada nije bilo važnija i da će u svom mandatu podsticati intenzivniji dijalog među članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Evrope.

 

Marija Pejčinović Burić rođena je 1963. u Mostaru, diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala evropske nauke nakon postdiplomskih studija u Brižu i Varšavi. Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb.

 

U hrvatsku diplomatiju ušla je 2000. godine, a 2005. postala je državna sekretarka u Ministarstvu inostranih poslova i evropskih integracija, koje je tada vodila sadašnja predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Kao poslanica HDZ u hrvatskom Saboru od 2008. godine bila je i šefica saborskih delegacija u parlamentarnom odboru Hrvatska-EU i u Parlamentarnoj skupštini NATO.

 

Za državnu sekretarku u ministarstvu imenovana je u novembru 2016, a za šeficu hrvatske diplomatije u leto 2017.

 

U razgovoru sa novinarima posle izbora, Pejčinović Burić je rekla da će njeni glavni zadaci na novoj dužnosti biti postizanje jedinstva, rad s osetljivim grupama u društvu i jačanje uloge i pozicije žena, prenela je agencija Hina.

 

Pejčinović Burić je rekla da u trenutku kada se dovode u pitanje razne institucije pa i Savet Evrope "najbolji odgovor na to može dati osoba iz države koja je proživela agresiju i koja je posle toga kroz demokratske procese ušla u brojne organizacije i postala članica NATO i EU".

 

Ona je naglasila da SE osim na miru i prosperitetu treba da radi i na "jedinstvu i ujedinjavanju jer nam podele ne trebaju i u prošlosti su uvek završavale loše", dodajući: "Treba da se podsetimo zašto smo tu".

 

Nova generalna sekretarka SE je rekla da je raduje iskazana podrška sa svih strana, a ne samo iz Evropske narodne partije (EPP) i poručila da to "daje snagu budućoj funkciji, ali i veliku odgovornost za ono što sledi".

 

Navodeći da joj je žao što neće biti hrvatska ministarka za vreme predsedavanja Hrvatske Savetom EU, ona je izrazila uverenje "da će tim to dobro izvesti".

 

Premijer Andrej Plenković je 27. juna da je Hrvatska obavila dobar posao oko lobiranja za Mariju Pejčinović Burić, a da je pomogao i dobar utisak koji je Hrvatska ostavila kao predsedavajući Komiteta ministara SE u drugoj polovini 2018. godine.

 

"Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos", rekao je premijer.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Savet Evrope