Evropska komesarka za konkurenciju, Dankinja Margrete Vestager ostaće članica Evropske komisije i u narednom mandatu i u slučaju da ne uspe da nasledi Žan-Kloda Junkera na čelu komisije, saopštila je nova danska premijerka Mete Frederiksen.

 

Frederiksen je 26. juna ocenila da je Magrete Vestager obavila dobar posao u Briselu i najavila da će biti nominovana i za drugi mandat.

 

Iako je još u utrci za predsednicu Evropske komisije, ostanak Vestager u Briselu bio je daleko od garantovanog, pošto dolazi iz druge političke porodice, a ne iz sada vladajućih Socijal-demokrata premijerke Frederiksen.

 

Političke partije u Kopenhagenu prećutno su polazile od toga da komesarki ne bi stajale na putu ako bi joj bilo ponuđeno mesto šefice EK, ali se obnavljanje njenog mandata kao obične članice komisije smatrao malo verovatnim.

 

Neizvesnost je prekinula novoizabrana premijerka, koja je za dansku javnu televiziju rekla da je Vestager "obavila zaista važan posao za EU, a time i za Dansku". Ona može da "nastavi kao danska komesarka", rekla je Frederiksen.

 

Upitana da li je u iskušenju da za člana EK iz Danske imenuje nekog iz svojih Socijal-demokrata, Frederiksen je odogovorila da, "kada su u pitanju međunarodne funkcije, treba naravno gledati da li već imamo nekog sposobnog komesara koji ima šansu da nastavi" da radi taj posao.

 

"Mogu kao socijal-demokratska premijerka u potpunosti i kompletno da stanem iza odluke da ona ima dozvolu da nastavi posao", potvrdila je Frederiksen.

 

Izvori iz EU potvrdili su za EURACTIV da će Vestager, ako bude nominovana za drugi mandat, u EK zadržati resor konkurencije.

 

Iako izabrani komesari moraju da dobiju i zeleno svetlo Evropskog parlamenta, uspeh i popularnost Margrete Vestager u prethodnom mandatu gotovo da garantuju pozitivnu odluku evroposlanika.

 

Nova, sa 41. godinom ujedno i najmlađa danska premijerka Frderiksen uputiće se 30. juna u Brisel na svoj prvi sastanak Evropskog saveta, na kojem će se okupiti šefovi država ili vlada Unije. Na sastanku, lideri EU bi trebalo da se dogovore o imenovanju novog šefa Evropske komsije.

 

Frederiksen je ocenila da će pregovori 30. juna biti nalik "igri pasijansa", ali nije želela da kaže da li će aktivno pokušati da progura Vestager kao kandidata za šefa EK, ili će se zadovoljiti ulogom posmatrača.

 

Magrete Vestager je u kratkoj poruci putem Tvitera poručila da je "zadovoljna" i zahvalila socijalistima na odluci da ostane u Briselu, a šef njene centrističe socijalno-liberalne partije Radikalna levica Morten Estergard uputio je putem Tvitera čestitke.

 

"Veoma sam srećan što je Mete Frederiksen ponovo imenovala danskog komesara EU. To je izbor koji je zelen, mudar i pun ljubavi za Dansku i Evropu", napisao je Estergard.

 

Hele Torning Šmit, članica Socijal-demokrata i prva žena na čelu danske vlade, takođe je uputila poruku u kojoj je pohvalila rad Margrete Vestager i ocenila da će ona "obaviti fantastičan posao". Torning Šmit je, s obzirom na partijsku pripadnost, spominjana kao moguća zamena za Vestager u EK.

 

Ima međutim i onih kojima je Margret Vestager kao komesarka za konkurenciju bila trn u oku, a jedan od njih je i američki predsednik Donald Tramp, koji joj nije oprostio drakonske kazne izrečene američkim tehnološkim gigantima, poput Gugla i Epla.

 

"Ona mrzi SAD, možda i više od bilo koje osobe koju sam ikada sreo", rekao je tramp u intervjuu za Foks njuz, ne navodeći ime danske komesarke. "Šta ona radi našoj zemlji. Tuži sve naše kompanije. Trebalo bi da tužimo Gugl i Fejsbuk, i sve to. Što ćemo možda i učiniti", rekao je Tramp.

 

Politički analitičari smatraju da je Trampova tirada protiv Margarete Vestager samo uvećala njene šanse da dobije posao šefice EK.

 

Posle blagoslova Mete Frederiksen, sada su poznata imena devetoro kandidata koji će se verovatno naći među 28 članova nove EK.

 

Među ženama kandidatima to su, pored Vestager, Bugarka Marija Gabriel, Čehinja Vera Jurova, Estonka Kadri Simson i Finkinja Juta Urpilajnen.

 

Najavljene su i nominacije za Evropsku komisiju Mađara Lasla Tročanjija, Letonca Valdisa Dombrovskisa, Luksemburžanina Nikolasa Šmita i Maroša Šefčoviča iz Slovačke.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EU