Hapšenje kapetana broda "Si-voč 3" (Sea-Watch), Nemice Karole Rakete, izazvalo je nove napetosti između Rima sa jedne, i Berlina i Pariza sa druge strane. Rakete se nalazi u kućnom pritvoru u Italiji i preti joj deset godina zatvora zato što je svojim brodom, koji plovi za istoimenu organizaciju za spasavanje izbeglica "Si-voč", uprkos izričitoj zabrani uplovila u luku na italijanskom ostrvu Lampeduza i tom prilikom zamalo potopila jedan policijski gliser.

 

U akciji prikupljanja novca za organizaciju "Si-voč" i za Karolu Rakete, prikupljeno je više od milion evra. Pozivu za dobrovoljni prilog, objavljenom na internet strani leetći.com, do 30. juna uveče odazvalo se više od 25.000 ljudi koji su donirali 687.000 evra. Istovremeno, u odvojenoj akciji pokrenutoj u Italiji prikupljeno je više od 410.000.

 

Nemica Karola Rakete uhapšena je u noći između 28. i 29. juna, nakon što je svojim brodom "Si-voč 3" sa 40 migranata, posle 16 dana provedenih na moru, uprkos zabrani italijanskih vlasti, uplovila u luku na mediteranskom ostrvu Lampeduza.

 

Njenu nameru pokušao je bez uspeha da spreči gliser italijanske granične policije. Jedan policajac rekao je da bi brod "Si-voč 3" sigurno zdrobio gliser, da se to plovilo nije u poslednji čas sklonilo, preneo je Frans pres.

 

Hapšenje Rakete izazvalo je talas negodovanja u Nemačkoj. Postupak italijanskih vlasti kritikovao je i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

 

Šefica Zelenih Analena Berbok pozvala je šefa nemačke diplomatije Hajkoa Masa da se angažuje u korist Karole Rakete. Utoliko pre s obzirom na nerazumljiv postupak stavljanja Karole Rakete u kućni pritvor, gde joj je omogućen samo kontakt sa advokatima, rekla je Berbok za nemački dnevnik Velt (Welt) od 1. jula.

 

Francuska vlada prebacila je Rimu da sprovodi "strategiju stvaranja histerije". Portparolka vlade u Parizu Sibet Ndiaje rekla je za radio LCI da italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini "instrumentalizuje" migrantsku krizu.

 

Prema njenih rečima, Salvini i njegova ksenofobna stranka Liga prebacuju Francuskoj i EU manjak solidarnosti, iako je Italija tokom migrantske krize od EU dobila kao pomoć milijardu evra.

 

Karola Rakete objasnila je ranije da se oglušila o naređenje da ne pristaje italijanskim lukama jer je strahovala da će migranti na brodu izvršiti samoubistvo.

 

Ona je za list Korijere dela sera od 30. juna rekla da njena odluka da uđe u italijanske vode "nije bio čin nasilja, nego samo čin neposlušnosti".

 

Navela je da nije poslušala naređenje jer su neki migranti počeli da povređuju sebe, da je bila "uplašena da će to dovesti do samoubistava" i dodala da joj je cilj bio da "iscrpljene i očajne" ljude doveze na kopno.

 

"Posada se danima smenjivala na dežurstvima, čak i noću, iz straha da će neko skočiti s broda. Za one koji ne znaju da plivaju, to znači samoubistvo", rekla je Rakete.

 

Rakete je za italijanski list rekla i da nije imala nameru da bilo koga dovede u opasnost i da je načinila "pogrešnu procenu" pozicije policijskog čamca koji je udarila.

 

Na brodu su bili migranti iz Libije koje je Si-voč spasio 12. juna u Sredozemnom moru. Rim od tada nije dozvoljavao migrantima da izađu sa broda dok se druge zemlje EU ne dogovore ko će ih preuzeti. Finska, Francuska, Nemačka, Luksemburg i Portugal obećale su 28. juna da će primiti migrante.

 

Portparolka humanitarne organizacije Si-voč Hajdi Sadik rekla je za BBC da se spasenim migrantima sada ukazuje pomoć na Lampeduzi. Ona je insistirala da je Rakete poštovala i pomorsko i međunarodno humanitarno pravo.

 

Kada su se iskrcali, migranti su zagrlili članove organizacije Si Voč, a neki od njih su poljubili zemlju italijanskog ostrva.

 

Na snimcima koji su objavljeni na Tviteru vidi se da su neki posmatrači na ostrvu aplaudirali dok su se migranti iskrcavali, dok je druga grupa upućivala uvrede migrantima dobacujući im da se vrate kući.

 

Karoli Rakete dobacivali su "lisice, lisice", sugerišući da treba da bude uhapšena.

 

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini optužio je Rakete za "čin rata" zbog pokušaja da udari policijski brod.

 

"Tražio sam da se uhapsi odmetnica koja je ugrozila život graničara u gliseru", rekao je Salvini za italijanski državni radio RAI. On je naredio i zaplenu broda, koji je, kako je rekao, plovio po Sredozemlju i kršio zakone.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP

 

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije.