Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, ako bude izabrana za šeficu Evropske komisije, vratiće se u grad u kojem je rođena i u kojem je i njen otac obavljao visoku dužnost u Evropskoj komisiji.

 

Demorišćanka Ursula Gertrud fon der Lajen rođena je 1958. upravo u  Briselu gde je njen otac Ernst Albreht (Albrećt) obavljao visoke funkcije u Evropskoj ekonomskoj zajednici i Evropskoj zajednici, pretečama EU.

 

Ernst Albreht je krajem 1960-ih bio generalni direktor u Generalnom direktoratu za konkurenciju Evropske komisije. Po povratku u Nemačku, od 1976. do 1990. je bio najdugovečniji premijer nemačke pokrajine Donja Saksonija.

 

Ursula fon der Lajen je u Briselu provela prvih 13 godina života.

 

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju u Getingenu i Minsteru, a 1978. je jedan semestar provela na uglednoj Londonskoj školi ekonomije, gde je, zbog straha od terorista Frakcije Crvene armije (RAF), koji su u to vreme pretili nemačkim političarima i članovima porodica, studirala pod lažnim imenom.

 

Po povratku u Nemačku, prešla je sa studija ekonomije na medicinu, koju je i završila i specijalizirala ginekologiju. Njena doktorska disertacija našla se 2015. na meti optužbi za plagijat, ali je senat medicinskog fakultetu u Hanoveru ocenio da u njoj ima manjkavosti, ali da Fon der Lajen može da zadrži doktorsku titulu.

 

Ursula fon der Lajen u CDU je ušla 1990 godine, ali sve do 2004. godine nije bila aktivna na saveznom nivou. Te godine je, na opšte iznenađenje, izabrana u savezno predsedništvo CDU, a godinu dana kasnije postala je ministarka za porodicu, starije osobe i omladinu u prvoj vladi Angele Merkel.

 

Na saveznim izborima 2009. godine izabrana je u nemački Bundestag, da bi zatim u drugom kabinetu Angele Merkel prvo položila zakletvu kao ministarka za porodicu, a zatim preuzela resor rada i socijalnih pitanja.

 

U decembru 2013. godine postala je prva žena koja je u Nemačkoj preuzela dužnost ministra odbrane, a taj resor joj je poveren i u četvrtoj vladi Angele Merkel u martu 2018. godine.

 

Fon der Lajen je od 2010. godine zamenica saveznog predsednika CDU, i važi za blisku saradnicu i osobu od poverenja Angele Merkel.

 

Udata je od 1986. godine za profesora medicine i preduzetnika, potomka porodice tekstilnih industrijalaca Hajka fon der Lajena, sa kojim ima sedmoro dece.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP