David-Maria Sasoli, Italijan iz grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, izabran je 3. jula za predsedavajućeg EP posle dva kruga glasanja. Sasoli je na funkciji zamenio još jednog Italijana, Antonija Tajanija. U EP će se danas glasati i za 14 potpedsednika a 4. jula za pet kvestora.

 

Sasoli (63) je u drugom krugu dobio 345 glasova, apsolutnu većinu od 667 evroposlanika. Češki konzervativac Jan Zahradil je dobio 160 glasova a liderka nemačkih Zelenih Ska Keler 119.

 

Sasoli je nakon glasanja govorio o "nesavršenoj" Uniji kojoj su potrebe reforme. On se založio da se EU vrati "duhu" osnivača koji su rat i nacionalizam zamenili mirom i jednakošću, preneo je BBC.

 

"Moramo da ojačamo kapacitet da bismo imali vodeću ulogu u demokratiji", istakao je Sasoli i posebno se fokusirao na potrebu reformi EU sistema za tražioce azila.

 

Za Bregzit je rekao da je "bolan" dodajući: "Evropski parlament će garantovati nezavisnost evropskih građana - samo oni su u stanju da odrede svoju istoriju".

 

Ovo je deveti saziv Evropskog parlamenta od 1979, kada su održani prvi direktni izbori.

 

Evroposlanici su izabrani iz 190 partija iz 28 članica EU a 61 odsto su novi evroposlanici.

 

Najmlađi evroposlanik je Kira Mari Peter-Hansen iz Danske koja ima 21 godinu a najstariji je Italijan Silvio Berluskoni sa 82.

 

U novom EP ima 40 odsto evroposlanika su žene prema 37 odsto u prethodnom.

 

Novi Evropski parlament ima sedam političkih grupa, jednu manje nego prethodni. To su: Evropska narodna partija (EPP), Progresivni savez socijalista i demokrata (SD), Obnovimo Evropu, Evropa slobode i direktne demokratije (EFDD), Evropski konzervativci i reformisti (ECR), Zeleni/Evropska slobodna alijansa (Zeleni/EFA) i Ujedinjena evropska levica i Nordijska zelena levica (GUE/NGL).

 

Svi evroposlanici koji se nisu pridružili nekoj grupi vodiće se kao nezavisni ali u svakom trenutku mogu da se priključe nekoj grupi. Od 2009, prema pravilima Parlamenta, politička grupa mora da ima najmanje 25 članova iz najmanje sedam članica EU.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP