Teheran je upozorio da će poslednji rok za spasavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu isteći za 60 dana. EU je pozvala Iran da obustavi sve aktivnosti koje bi mogle da miniraju taj sporazum, koji je 2015. posle teških pregovora, Teheran postigao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Nemačkom.

 

Portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Abas Musavi izjavio je 8. jula da Iran više neće nuditi rokove za spasavanje sporazuma kada u septembru istekne 60 dana, prenela su agencije.

 

Musavi je rekao da je Iran i dalje otvoren za pregovore sa svojim evropskim partnerima i izrazio nadu da će oni preduzeti korake kako bi ispunili svoje obaveze.

 

Iranske vlasti saopštile su 7. jula da će početi da obogaćuju uranijum iznad granice  dozvoljene sporazumom, od 3,67%, a iranski zvaničnici upozorili su i da bi mogli da počnu da obogaćuju uranijum za mirnodopske svrhe i do 5%.

 

Teheran je ranije najavio i da više neće poštovati dve obaveze iz sporazuma koje se odnose na ograničenje rezervi obogaćenog uranijuma i na rezerve "teške vode".

 

Iranu sporazum daje pravo da obogaćuje uranijum za nuklearnu fisiju do 3,67%, što je ipak znatno ispod 20% koliko je obogaćivao uranijum pre sporazuma, a i mnogo manje od oko 90% potrebnih za proizvodnju nuklearnog oružja.

 

Vlasti u Teheranu zapretile su da će, ukoliko se za 60 dana ne pronađe rešenje i ne ispune iranski zahtevi, početi da krše još neke odredbe nuklearnog sporazuma.

 

"Nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo rešenje jer ćemo u protivnom pokrenuti narednu fazu" plana smanjivanja obaveza Irana, upozorio je 7. jula zamenik ministra spoljnih poslova Abas Aragči.

 

Aragči je istakao da iranske vlasti žele da sporazum opstane i da mogu da prekinu sve aktivnosti koje krše obaveze, ako druga strana ispuni njihove zahteve .

 

Glavni zahtev je da se Iranu dozvoli da ponovo prodaje naftu u obimu koji je važio pre povlačenja SAD iz sporazuma, u maju 2018, i uvođenja američkih sankcija.

 

Iran odbacuje sve optužbe da namerava da razvije nuklearno oružje i insistira da obogaćuje uranijum isključivo za mirnodopske svrhe. Istovremeno, Teheran nema nameru da ustukne pred Vašingtonom, što je dve zemlje dovelo na ivicu rata.

 

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je Iran da bude oprezan s obogaćivanjem uranijuma iznad dozvoljene granice.

 

"Iran bi trebalo da bude oprezan jer obogaćujete uranijuma za jednu svrhu, a neću da vam kažem koja je to svrha. To nije dobro", rekao je Tramp, a sef diplomatije SAD Majk Pompeo je obećao da će Iran sada biti još više izolovan i izložen sankcijama.

 

Evropska unija saopštila je 7. jula da je veoma zabrinuta zbog najave Teherana da će ignorisati granicu za obogaćivanje uranijuma.

 

"Snažno apelujemo na Iran da obustavi i opozove sve aktivnosti suprotne njegovim obavezama", saopštila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič, dodajući da zemlje potpisnice sporazuma razmatraju naredne korake, uključujući i stvaranje zajedničke komisije.

 

Evropska unija pokušava da održi na životu nuklearni sporazum i protivi se povlačenju SAD iz dogovora i sankcijama koje Iranu nanose ogromne štete zbog izgubljene zarade od prodaje nafte.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je odluku Teherana kao kršenje sporazuma, a i Velika Britanija i Nemačka su pozvale Iran da smesta prekine  nedozvoljene aktivnosti.

 

Izvori bliski francuskom predsedniku rekli su da mehanizam za rešavanje sporova predviđen sporazumom za sada neče biti aktiviran, i da će francuska vlada pokušati da do 15. jula dovede sve strane za pregovarački sto.

 

Ukoliko niz definisn koraka za rešavanje sporova ne bi doneo nikakve rezultate, protiv Irana bi ponovo bile aktivirane sankcije predviđene ranijim rezolucijama UN.

 

Izvor: EURACTIV.rs, AFP, AP

Foto: Beta/AP