I ako Ursula fon der Lajen bude potvrđena kao nova predsednica Evropske komisije, grupa Evropska narodna partija (EPP) na putu je da izgubi uticaj u Komisiji. Stručnjaci kažu da EPP plaća visoku cenu što je insistirala da dobije mesto predsednika Komisije i upozoravaju da bi Fon der Lajen mogla da bude "vodeća figura desnog centra primorana da vodi politiku levog centra".

 

Fon der Lajen je pod pritiskom grupa Socijalisti i demokrate (SD) i Obnovimo Evropu da Holanđanin Frans Timermans i Dankinja Margrete Vesager zadrže potpredsednička mesta u EK.

 

Nemici su potrebni glasovi SD i grupe liberala Obnovimo Evropu kako bi postala nova predsednica EK ali postoji opasnost da ne dobije većinu ili da zavisi od podrške evroskeptika.

 

Lider liberala Dačijan Čološ (Dacian Çiolos) poručio je Fon der Lajen u otvorenom pismu da "očekujemo da nema razlike u statusu između Timermansa i Vestager".

 

I ako Nemica postane nova predsednica i ispuni obećanje oko Timermansa i Vestager, uticaj EPP na politiku nove Komisije mogao bi da bude manji nego u prethodnoj.

 

Jedna potpredsednička pozicija, šefa spoljne politike EU, prema sporazumu lidera EU trebe da pripadne Špancu Žozepu Borelu.

 

Očekuje se i da Slovak Maroš Šefčovič nastavi da bude potpredsednik, a kako bi se zadovoljio geografski balans.

 

I Borel i Šefčovič su iz grupe SD.

 

Italija takođe očekuje potpredsedničko mesto kao nagradu za podršku kandidaturi Fon der Lajen. Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je italijanskim medijima da Rim želi da njihov kandidat bude zadužen za pitanja  konkurencije.

 

Nedavno je Blumberg izvestio da Konte podržava Đankarla Đorđetija (Giancarlo Giorgetti), vodećeg člana partije Liga Matea Salvinija, čime se broj potencijalnih potpredsednika EK iz partija van grupe EPP popeo na pet.

 

Tim Žan-Kloda Junkera je na početku mandata imao sedam potpredsednika - Timermansa, Šefčoviča, Federiku Mogerini iz grupe SD, Andrusa Ansipa (Obnovimo Evropu) i Valdisa Dombrovskisa, Kristalinu Georgijevu i Jirkija Katainena iz EPP.

 

Letonac Dombrovskis, sada zadužen za zajedničku evropsku valutu, odustao je od svog mesta u Evropskom parlamentu da bi ostao u EK i verovatno očekuje da zadrži mesto potpredsednika.

 

Premijer Letonije Krišjanis Karinš dao je "zeleno svetlo" Dombrovskisu za još jedan petogodišnji mandat. Karinš je slučajno bio jedan od dva pregovarača EPP tokom razgovora u Savetu o ključnim EU pozicijama.

 

Stručnjak za politiku EU Džon Vort rekao je da "EPP plaća visoku cenu insistiranju da dobije mesto predsednika Komisije, odbacujući (Manfreda) Vebera i nastojeći da dobije podršku za Fon der Lajen".

 

Kako je dodao, ustupci koje ona mora da pruži u vezi sa politikom, posebno u oblasti klimatskih promena, mogli bi da znače da je ona "vodeća figura desnog centra koja je primorana da vodi politiku levog centra".

 

Mnogo babica...

 

Ako Fon der Lajen zadrži Junekrovu strukturu EK sa sedam potpredsednika, ostaje samo jedno nepopunjeno mesto. Visoko rangirani izvori u EK rekli su za EURACTIV da bi više od sedam potpredsednika "izgledalo malo preglomazno".

 

Tri su moguće prepreke da EPP dobije to preostalo potpredsedničko mesto a ključna je "zeleno svetlo" francuskog predsednika Emanuela Makrona, jednog od glavnih arhitekata podele vodećih funkcija u EU.

 

Makron navodno traži da njegov komesar, koji još nije poznat, takođe bude potpredsednik Komisije.

 

To bi mogao da bude Paskal Kanfen (Pascal Canfin) koji je pre nedelju dana izabran za šefa uticajnog odbora EP za ekologiju ili "večito ime za najviše funkcije" Mišel Barnije.

 

Druge prepreke ambicijama EPP su rodni i geografski balans. Naime, prema ovom scenariju, Vestager bi bila jedina žena potpredsednik EK a samo dvoje - Dombrovskis i Šefčovič, bili bi iz članica EU koje nisu iz Zapadne Evrope.

 

Iako je Fon der Lajen tražila od članica da predlože dva kandidata, ženu i muškarca, ne čini se da će mnogi to uraditi, s obzirom da je više od deset komesara već imenovano.

 

Bugarka Marija Gabrijel, sada komesarka za digitalnu agendu, jedini je nacionali predlog koji zadovoljava i geografski i rodni kriterijum i obezbeđuje EPP još jednu visoku funkciju.

 

Inače, pitanje rodne ravnoteže postaje najvažnije u trci za najviše pozicije u EU.

 

O kandidaturi Ursule fon der Lajen evroposlanici će glasati 16. jula. Glasaće se samo u jednom krugu i ona mora da dobije apsolutnu većinu od 374 glasa, zavisno od toga koliko će poslanika biti u EP. Ukoliko dosegne taj broj, moraće da se pojavi i odgovara i pred članovima relevantnih parlamentarnih odbora.

 

Briselski portal podseća da je 2014. slovenačka kandidatkinja za potpredsednicu EK zaduženu za energetsku uniju Alenka Bratušek, bivša premijerka, odbijena od strane odbora za industriju i energetiku.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP