Hrvatska treba odmah da prestane sa nelegalnim proterivanjem migranata i tražilaca azila na hrvatsko-bosanskoj granici, u nekim slučajevima silom, naveo je direktor Hjuman rajts voča (HRW) za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson u pismu hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović i zatražio od nje da naredi istragu o tome.

 

Kako se navodi u pismu, objavljenom 15. jula na sajtu HRW, Grabar-Kitarović je priznala u intervjuu za švajcarsku televiziju SRF od 9. jula da hrvatska granična policija nezakonito proteruje migrante u BiH kao i da u nekim slučajevima primenjuje silu.

 

To je, kako se dodaje, u spurotnosti sa ranijim negiranjem hrvatskih službenika ali odgovara nalazima Hjuman rajts voča, agencije UN za izbeglice i drugih organizacija.

 

"Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Evropske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primenu sile krši nekoliko zakona EU, kao i UN konvenciju o izbeglicama", navodi se u pismu.

 

Takođe se dodaje da priznanje da hrvatski službenici učestvuju u takvim poduhvatima znači da postoji dužnost da se sprovede istraga da bi odgovorni odgovarali za te postupke i da se osigura da se oni ne ponove.

 

HRW je, kako se navodi, u misiji u BiH 2018. registrovao zabrinjavajuće probleme u postupanju hrvatske granične policije i proterivanje azilanata i drugih migranata na granici sa BiH, koje je često uključivalo i nasilje.

 

Ti nalazi preneti su Ministarstvu unutrašnjih poslova u decembru, a u odgovoru je ministar unutrašnjih poslova negirao sve optužbe za proterivanje i nasilje, ukazuje se u pismu.

 

Na sastanku sa državnom sekretarkom Ministarstva unutrašnjih poslova Terezijom Gras 20. maja Hjuman rajts voču je rečeno da nema takvih proterivanja i da su sva vraćanja u BiH sprovedena u skladu sa hrvatskim i evropskim zakonom, kao i da su dokazi HRW zasnovani na izmišljenim pričama.

 

Nalazi HRW dodaju se na već postojeće izveštaje o takvim kršenjima, piše regionalni direktor te organizacije.

 

Organizacija za odbranu ljudskih prava podseća da je ranije prenela sličnu zabrinutost zbog nasilnog proterivanja tražilaca azila i drugih migranata na hrvatsko-srpskoj granici u novembru 2016. godine, kada je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe negiralo sve navode.

 

"Pozivamo vas da osigurate da odgovorne hrvatske vlasti preduzmu odmah korake da okončaju ova nelegalna i nasilna proterivanja i da dovedu zakone i praksu u sklad sa međunarodnim i zakonom EU o izbeglicama," zaključuje se u pismu.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Uprava carina