Evropska komisija saopštila je da je prešla u drugu fazu procedure povodom kršenja evropskih propisa u Poljskoj. Komisija je Poljskoj dala dva meseca da popravi svoj sistem discplinskih postupaka i kazni za sudije, koji je na snazi od 2018. godine, tako da ubuduće garantuje nezavisnost sudija i zaštiti ih od političke kontrole.

 

Proceduru utvrđivanja da li Poljska zbog disciplinskih postupaka protiv sudija krši evropske propise u pravosuđu Evropska komisija je pokrenula 3. aprila.

 

To je jedan od sporova konzervativne vlade premijera Mateuša Moravjeckog sa EU povodom kontroverzne reforme pravosuđa u koju se upustila poljska vladajuća stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog od dolaska na vlast u jesen 2015. godine.

 

Posle te reforme Evropska komisija Poljskoj zamera to da, za razliku od starog modela koji je bio nezavisan od uticaja političara, sada ministar pravde imenuje i smenjuje disciplinskog zastupnika opštih sudova, ministar može da zatraži pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije, a i da podnese prigovor na odbacivanje disciplinske kazne - piše o glavnim zamerkama list Gazeta viborča.

 

Evropska komisija je takođe zamerila da u veću Vrhovnog suda koje odlučuje o disciplinskim kaznama za sudije, sede isključivo nove sudije koje je posle reforme odabrao Sejm poljskog parlamenta u kojem vladajući konzervativci Kačinjskog imaju većinu.

 

U Poljskoj su poslednjih meseci pokrenuti disciplinski postupci protiv sudija koje su počele da šalju pitanja Sudu EU o nezavisnosti pravosuđa u Poljskoj posle reforme, što Evropska komisija vidi kao potvrdu da se sudije kažnjavaju zbog svojih odluka.

 

Evropska komisija je 17. jula najavila da će ubuduće dosledno koristiti tužbe Sudu EU za kršenje evropske legislative i zahtevati da Sud EU izriče privremene mere kojima bi se do konačne presude stavili van snage sporni poljski paragrafi.

 

Na taj način, Sud EU je ranije uspeo da zaustavi čistke u Vrhovnom sudu Poljske.

 

Tada, u jesen 2018, naredio je da se zamrznu paragrafi izmenjenog Zakona o Vrhovnom sudu Poljske, koji su izazvali najviše bojazni za nezavisnost pravosuđa - oni po kojima sudije Vrhovnog suda idu u penziju čim navrše 65 godina, a ako žele da nastave da sude do 70. godine, što su mogli do izmena, moraju da zatraže odobrenje predsednika Poljske Andžeja Dude.

 

Vlast bi, da je nije zaustavila EU, tako mogla da promeni čak 27 od 72 sudije Vrhovnog suda, a da nove izabere predsednik Duda iz vladajuće poljske stranke. To su kritikovala stručna poljska i međunarodna pravosudna udruženja i opozicija kao nastojanje da vladajuća stranka preko predsednika Dude izabere podobne sudije.

 

"Bilo bi čudno da ovakvu odluku donese Evropska komisija, ona stara koja više nema pravi mandat, iako formalno postoji. To bi bio očajnički pokušaj da se podgreva spor između Poljske i Evropske komisije koji ne služi nikome, a pre svega ne EU", kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 potpredsednik poljske vlade Jacek Sašin na nezvaničnu informacije dopisnika te televizije da je Evropska komisija takvu odluku već donela 16. jula.

 

Da Poljskoj preti nova tužba Sudu EU ukoliko ne ispuni zahteve ove druge faze procedure oko kršenja evropskih propisa, Evropska komisija je objavila 17. jula, iako je odluka doneta dan ranije, kako ne bi uticala na izbor prve predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen koju je podržala cela Višegradska četvorka, saznaje Gazeta viborča.

 

"Posle poslednjih razgovora premijera Moravjeckog s novoizabranom šeficom Evropske komisije, uveren sam da će temperatura tog spora jenjavati", kazao je vicepremijer Sasin.

 

Nova predsednica Evropske komisije je poljskoj privatnoj televiziji Polsat, na pitanje o sporu EU s Poljskom oko pravne države, odgovorila diplomatski rekavši da su valjanu pravnu državu dužne da poštuju sve članice EU.

 

Izvor: Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta

Foto: Beta/AP