Kontroverzna praksa izbora neke korporacije da bude sponzor šestomesečnog rotirajućeg predsedavanja EU nastavlja se, uprkos kritikama evroposlanika. Sponzor finskog predsedavanje je nemački BMW dok je prethodno predsedavanje, rumunsko, sponzorisala Koka-Kola.

 

Tokom rumunskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2019. na sastancima se video ogroman logo američkog proizvođača bezalkoholnih pića na banerima i tablama. Na jednom samitu u Bukureštu sedelo se na stolicama sa znakom Koka-Kole a frižider sa besplatnim pićem bio je obmotan statistikom o doprinosu kompanije ekonomiji.

 

Među ostalim sponzorima predsedavanja EU su proizvođači automobila, softverske kompanije i druge koje imaju interes da utiču na EU politiku.

 

Nade da će finsko predsedavanje, koje je počelo 1. jula, staviti tačku na tu praksu izjalovile su se - Helsinki je izabrao nemačkog proizvođača automobila BMW za sponzora iako je ta kompanija ranije ove godine kažnjena zbog štetne emisije dizel vozila.

 

"Ne predviđamo nikakve rasprave o korporativnom sponzorstvu predsedavanja EU sa drugim članicama", rekao je za sajt EUObservera portparol finskog predsedavanja.

 

Finsko predsedavanje potvrdilo je da će BMW besplatno obezbediti kola koja će se koristiti za prevoz članova delegacija.

 

Velika grupa evroposlanika u aprilu se pismom obratila finskoj vladi sa pozivom da se takva praksa, koja se ocenjuje kao politički štetna, zabrani.

 

"Sponzorstvo tekućeg i prethodnog predsedavanja od strane proizvođača automobila, softvera i napitaka, od kojih mnogi imaju interes da utiču na donošenje odluka EU, politički je štetno", ističe se u pismu koje je potpisalo 97 evroposlanika.

 

Istraživačica u Opservatoriji korporativne Evrope Viki Ken rekla je za Indipendent: "Korporativna sponzorstva članice koja predsedava Savetu EU postala su standard, ali je prilično očigledno da to ne treba da bude tako".

 

"Neke od uključenih kompanija, poput automobilske kompanije BMW koja je sponzor tekućeg finskog predsedavanja, troše milione na lobiranje u EU i imaju jasnu agendu uticaja na odlučivanje EU. Postoji opasnost da ti ugovori o sponzorstvu pomognu da se podmažu točkovi briselske mašine za lobiranje i da se popravi imidž tih brendova u očima kreatora EU politike", rekla je Ken.

 

"U slučaju kompanije BMW to se dešava samo nekoliko meseci nakon što je Evropska komisija kaznila tog i druge proizvođače automobila što su bili u dosluhu kako bi ograničili razvoj i uvođenje tehnologije za čišćenje emisije gasova. Donosioci odluka treba da se drže podaje od auto-industrije i da ne prihvataju njene ponude. Međutim, za sada izgleda nema regulative, a kamoli zabrane takvih ugovora o sponzorstvu sa korporacijama", dodala je Ken.

 

Izvor: The Independent

Foto: Flickr/Kristof Arndt