Španskog tehničkog premijera Pedra Sančesa ove nedelje očekuju važna glasanja u parlamentu posle kojih će se znati ima li njegova Socijalistička partija podršku za formiranje nove vlade ili će zemlja biti bliže četvrtim izborima u poslednjih pet godina a samim tim i većoj političkoj nestabilnosti. Sančes će imati dve prilike da pridobije poslanike, ali još uvek nema garancija da će skupiti dovoljno glasova.

 

Socijalisti se utrkuju s vremenom u pokušaju da postignu dogovor s levičarskom strankom Podemos i tako osnuju prvu koalicionu vladu u Španiji od ponovnog uspostavljanja demokratije pre više od 40 godina.

 

Ipak, čak i ako mu se Podemos pridruži, Sančesu će biti potreba pomoć i nekih manjih stranaka.

 

Ako lider socijalista ne uspe u pregovorima, počeće da teče rok od dva meseca za formiranje nove vlade. Po isteku tog vremena, parlament će automatski biti raspušten i biće raspisani novi izbori.

 

Sančes je na čelo vlade došao pre godinu dana, nakon što je njegov prethodnik, lider konzervativaca Marijano Rahoj, izgubio glasanje o poverenju posle sudske presude u slučaju korupcije u koju je bila umešana njegova Narodna partija.

 

Sančesova manjinska vlada je trajala do februara, kada su desničarske stranke i katalonski separatisti oborili predlog budžeta. Premijer je odgovorio raspisivanjem vanrednih izbora koji su održani 28. aprila. Socijalisti su na njima odneli daleko najviše glasova ali ponovo nisu osvojili natpolovičan broj poslaničkih mesta.

 

Posle debate u parlamentu 22. jula, 23. jula će se prvi put glasati o vladi a Sančesu će za formiranje vlade biti potrebna apsolutna većina poslanika, odnosno 176 glasova od 350.

 

Ukoliko do toga ne dođe, naredna šansa će biti u 25. jula, kada je prag snižen i biće potrebno da za vladu glasa više poslanika nego što bude glasalo protiv.

 

Socijalisti imaju 123 poslanika a Podemos 42, što znači da će Sančes, čak i u slučaju dogovora s Podemosom, morati da ubedi manje regionalne partije da ga podrže makar u drugom glasanju i tako savladaju garantovano "protiv" Narodne partije, desničarskog Sijudadanosa, ekstremno desničarskog Voksa i drugih manjih desničarskih stranaka.

 

Pregovori socijalista i Podemosa su bili na mrtvoj tački sve dok lider Podemosa Pablo Iglesijas 19. jula nije rekao da pristaje na Sančesov zahtev da se ne nađe u novoj vladi.

 

Socijalisti su na to odgovorili da su optimistični oko postizanja dogovora o glavnim prioritetima, ali Podemos i dalje insistira na ministarskim pozicijama.

 

Podemos je i 2016. imao presudan glas u Sančesovom pokušaju da formira vladu ali mu je tada uskratio podršku i izazvao nove izbore na kojima je Marijano Rahoj uspeo da pobedi.

 

Ako Sančes ne uspe da dobije poverenje parlamenta u dva glasanja, kralj Felipe Šesti će sazvati novu rudnu razgovora s liderima parlamentarnih stranaka i zatim imenovati novog kandidata za formiranje vlade.

 

Sančes bi mogao ponovo da prihvati kandidaturu ili bi formiranje vlade mogao da pokuša lider Narodne partije Pablo Kasado, iako on nema dovoljno potencijalne podrške ni od svih desničarskih partija.

 

Rok za novog kandidata bi bio 23. septembar. Posle toga, Španci bi ponovo bili pozvani da glasaju, najverovatnije u novembru.

 

Mnogi u Španiji tvrde za zemlja ne može da priušti da nema stabilnu vladu pre presude katalonskim liderima i aktivistima za pokušaj secesije. Presuda se očekuje na jesen, moguće i u septembru.

 

Oštre kazne za 12 lidera pokušaja otcepljenja Katalonije iz 2017. bi verovatno izazvale tenzije sa separatističkim strankama koje su i dalje na vlasti u Kataloniji.

 

Izvor: Beta/AP

Foto: Beta/AP