Stranka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete. Da bi formirao vladu, Zelenski će ipak morati da pregovara o koaliciji, ali je unapred odbacio mogućnost pregovora sa proruskom partijom tajkuna Viktora Medvedčuka, koja je, prema projekcijama, zauzela drugo mesto sa oko 12% glasova.

 

Izlazna anketa u kojoj je učestvovalo 13.000 birača pokazala je da je stranka Zelenskog Sluga naroda osvojila oko 44% glasova na izborima za 225 od 424 poslanička mesta koja se raspodeljuju po proporcionalnom sistemu i da su ostale četiri liste koje su prešle cenzus daleko iza nje, navodi Asošiejted pres.

 

Izbori za preostalih 199 mandata održani su po većinskom sistemu, i ti glasovi u anketi nisu uzeti u obzir. Izbori nisu održani u 26 jedinica na Krimu i na teritorijama pod kontrolom proruskih pobunjenika.

 

Prema izlaznoj anketi analitičkog centra Razumkov i Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju, na drugom mestu je stranka jednog od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, tajkuna Viktora Medvedčuka sa oko 12%.

 

Zelenski je pre izbora isključio mogućnost koalicije s tom strankom.

 

Cenzus od 5% prešle su još tri stranke. Na trećem mestu je Stranka evropske solidarnosti bivšeg predsednika Petra Porošenka s 9%, na četvrtom Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko s 8%, a na petom stranka Glas koju vodi rok zvezda Svjatoslav Vakarčuk sa oko 6%, prenosi Bi-Bi-Si.

 

Po zatvaranju birališta, Zelenski je rekao da poziva Vakarčukovu stranku Glas da počnu razgovore o formiranju koalicije. "To je bila moja inicijativa i pre izbora", kazao je Zelenski.

 

Stranka Sluga naroda dobila je ime po televizijskoj komediji u kojoj je bivši komičar Zelenski igrao nastavnika koji neočekivano postaje predsednik zemlje. Ta stranka u svom programu ima prozapadni kurs, ka članstvu u EU i NATO, uz sprovođenje ekonomskih reformi i intenziviranje borbe protiv sveprisutne korupcije.

 

S druge strane, Medvedčuk smatra da je pravi smer za Ukrajinu poboljšanje odnosa s Moskvom, s kojom je Kijev u sukobu od 2014. godine kada je Rusija počela da podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine i pripojila poluostrvo Krim. On se zalaže da se oblastima pod kontrolom proruskih separatista ponudi autonomija.

 

Zelenski je u maju stupio na dužnost, a obećao je da će okončati sukobe na istoku zemlje, u kojima je od 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi.

 

Odluku da izbori budu održani tri meseca pre redovnog termina doneo je pošto su u parlamentu dominirali njegovi protivnici, nadajući se osvajanju većine mandata kako bi mogao da sprovede obećanu borbu protiv korupcije i druge reforme.

 

Po objavljivanju prvih izbornih procena, ponovio je da će borba protiv korupcije i uspostavljanje mira na istoku zemlje biti glavni zadaci Ukrajine. On je rekao da će jedan od prvih zadataka novog parlamenta biti da razmotri ukidanje imuniteta poslanicima od krivičnog gonjenja.

 

"Ovo pokazuje veliko poverenje koje narod Ukrajine ima u našu partiju. Glavni prioriteti za nas i za svakog Ukrajinca su zaustavljanje rata, povratak naših zarobljenika, pobeda nad korupcijom, i dalje prisutnom u Ukrajini", rekao je Zelenski.

 

Zelenski je za britanski BBC rekao da su parlamentarni izbori možda važniji od predsedničkih i da je potrebno da "predsednik, premijer i parlament rade zajedno, da bi mogli usrećiti život Ukrajini", a da su ključna pitanja investicije, demokratija i bezbednost.

 

BBC je ocenio da je stranka Zelenskog na putu da ubedljivom pobedom učvrsti njegovu političku moć, pošto posle pobede na aprilskim predsedničkim izborima nije mogao da sprovodi svoj program.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP