Rumunska premijerka Vijorika Dančila učestvovaće u predsedničkoj trci, odlučilo je vođstvo vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD). Ona će pokušati da spreči predsednika Klausa Joanisa da osvoji drugi mandat. U međuvremenu je Dančila 24. jula izvršila rekonstrukciju vlade, uključujući smenu šefa diplomatije.

 

Dančilina kandidatura treba da bude potvrđena na partijskom kongresu 3. avgusta. Ona je posle sastanka vođstva PSD 23. jula rekla: "Za nas to nije laka izborna situacija ali verujem u sebe i mojim kolegama".

 

Ranije je Dančila (55) rekla da ne želi da učestvuje u trci za predsedničku funkciju.

 

Međutim, ona se našla pod pritiskom iz svoje partije, posebno nakon što je izabrana za lidera PSD.

 

PSD dominira rumunskom politikom u poslednje tri decenije ali nije imala predsednika od 2000.

 

Partija je u maju pretrpela dva jaka udarca - na izborima za Evropski parlament dobila je 23% prema 37% glasova na prethodnim 2014. godine a njen lider Liviu Dragnea uhapšen je zbog korupcije, podseća EURACTIV.com.

 

Bivša evroposlanica Vijorika Dančila postala je prva rumunska premijerka u januaru 2018, nakon što ju je za tu funkciju izabrao Dragnea.

 

Predsednik Joanins, koji dolazi sa desnog centra i glasno kritikuje vladu, već je najavio da će pokušati da dobije drugi mandat na izborima 10. novembra.

 

Joanis (60), inače iz nemačke manjine, izabaran je 2014. i uživa veliko poverenje u zemlji.

 

Ipak, Dančila kaže: "Mislim da imam šanse protiv njega".

 

Novoformirani savez desnog centra USR-PLUS (Koalicija Unije za spas Rumunije i platforme PLUS) već je izabrala svog kandidata - Dena Barnu, novo ime u politici. Ta koalicija je bila iznenađenje na evropskim izborima pošto je osvojila 22% glasova.

 

U predsedničkoj trci učestvovaće i Kalin Popesku Taričanu, lider ALDE, manjeg partnera u koaliciji sa PSD, što bi moglo da dovede do trvenja u vladajućoj koaliciji.

 

Bloger Joan Bukuras napisao je da su Dančiline šanse slabe i da je, prvi put od pada komunizma, velika verovatnoća da kandidat PSD ne prođe u drugi krug.

 

Rekonstrukcija vlade

 

U međuvremenu je rumunski predsednik odobrio 24. jula rekonstrukciju levičarske vlade, uključujući smenu šefa diplomatije Teodora Meleskanua, optuženog za nekoliko pogrešnih koraka od dolaska na funkciju početkom 2017, javio je AFP.

 

Rekonstrukciju vlade, koja se odnosi na tri portfelja, zatražila je socijaldemokratska premijerka posle odvođenja bivšeg lidera stranke Dragnee u zatvor na služenje kazne od tri i po godine zbog korpucije.

 

Meleskanua (78), vetarana diplomatije koji je počeo da se bavi politikom 1966. za vreme komunističkog režima Nikolaea Čaušeskua, zameniće Ramona Manesku, bivša poslanica Evropskog parlamenta. Ona će biti prva žena na funkciji šefa diplomatije u Rumuniji.

 

Sada bivšem ministru se, između ostalog, zamera što nije dobro ogranizovao glasanje na izborima za Evropski parlament za Rumune u inostranstvu. Kritikovan je zbog malog broja glasačkih mesta u evropskim gradovima.

 

U okviru rekonstrukcije rumunske vlade, smenjena je i ministarka unutrašnjih poslova Karmen Dan kritikovana zbog represije protesta protiv vlasti u avgustu 2018. Nju će zameniti senator Nikolae Moga.

 

Vlada je imenavala bivšeg ministra odbrane Mihaja Fifora za potpredsednika koji će u vladi biti zadužen za strateško partnerstvo.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP