Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je 30. jula u Zagrebu da je Hrvatska izuzetno uspešna evropska priča i model za mnoge zemlje. Ona je kao jedan od ciljeva njenog mandata izdvojila smanjenje razlika koje postoje među članicama EU. Hrvatska će biti naredna predsedavajuća EU.

 

"Hrvatska je najmlađa članica EU i početkom 2020. preuzimate predsedavanje EU što pokazuje da je Hrvatska vrlo uspešna priča EU. Vi ste model mnogim drugim zemljama", rekla je Fon der Lajen u zajedničkom obraćanju novinarima s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

 

Ona je posebno zahvalila Plenkoviću, jer je podržao njen izbor za predsednicu EK.

 

Fon der Lajen je ponovila da je jedan od ciljeva njenog mandata smanjenje razlika koje postoje među pojedinim zemljama EU, uz ocenu da je moguće uspeti samo kroz jedinstvo.

 

"Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad, uravnotežiti sever i jug, uravnotežiti manje i veće članice, stare i nove", dodala je nova predsednica EK.

 

Kao neke od velikih tema mandata, ona istakla je demografiju, inovaciju i digitalizaciju.

 

Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo izborom Fon der Lajen za predsednicu EK, ali i njenim dolaskom u Hrvatsku.

 

On je podsetio da Hrvatsku kao najmlađu članicu EU po stažu već od 1. januara čeka predsedavanje EU.

 

"Daćemo doprinos usvajanju višegodišnjeg finansijskog okvira za razdoblje 2012-2027. koji će jasno odrediti političke prioritete i delovanje EU u idućim godinama", dodao je premijer.

 

On je rekao da će susret iskoristiti da predstavi specifičnosti koje su za Hrvatsku važne i dodao da njegova zemlja "hvata korak" sa članicama da bi došla na nivo onih razvijenih u okviru EU.

 

Plenković je istakao da je njegova vlada "izrazito proevropski orjentisana" i da će na sastanku izraziti svoje ambicije za ulazak u Šengenski prostor i zonu evra. On je rekao da će takođe predstaviti ideju da se za vreme hrvatskog predsedavanja u maju, u evropskoj nedelji, održi sastanak na vrhu EU i država jugoistočne Evrope.

 

Uoči dolaska nove predsednice EK u Zagreb hrvatski zvaničnici su isticali da je njena poseta izuzetno značajna zbog percepcije javnosti o težini Hrvatske kao najnovije članice EU koja će u prvih šest meseci 2020. godine predsedavati EU.

 

Novi ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman ocenio je da njena poseta takođe izraz poštovanja prema premijeru Plenkoviću, koji je bio pregovarač Evropske narodne partije, iz koje dolazi i nova predsednica EK, o vodećim pozicijama EU.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP