Vodeće američke i britanske diplomate kažu da su spremni da "što pre" počnu da rade na novom trgovinskom sporazumu nakon što se Britanija 31. oktobra, kako je planirano, povuče iz EU. Govoreći u Vašingtonu, britanski šef diplomatije Dominik Rab tražio je od EU da se pregovara o novom sporazumu o izlasku Britanije iz bloka kako bi se izbegao potencijalno koban Bregzit bez sporazuma.

 

Rab je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom 7. avgusta rekao da su se dve strane složile o potrebi za brzim pregovorima o trgovini nakon što Britanija posle Bregzita ostane van SAD-EU trgovinskog sporazuma.

 

"Amerika je naš pojedinačno najveći bilateralni trgovinski partner. Predsednik (Donald) Tramp jasno je rekao da je za ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini sa Britanijom i nadam se da ćemo omogućiti da se to desi što pre, nakon što 31. oktobra izađemo iz EU", rekao je Rab novinarima.

 

Stajući na Rabovu stranu, Pompeo je kazao da Vašington podržava britanski "suvereni izbor" da se povuče iz EU bez obzira na sve.

 

"Kada Bregzit konačno bude gotov... bićemo spremni da u najkraćem mogućem roku potpišemo novi sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je Pompeo, preneo je AFP.

 

Predstojeći razvod

 

Rab je ponovio odlučnost britanskog premijera Borisa Džonsona da Britanija izađe iz EU na kraju oktobra bez obzira da li će dve strane postići novi sporazum o budućim odnosima.

 

Od 24. jula, kada je preuzeo dužnost, Džonson obećava da će izmeniti prethodno ispregovarane uslove "razvoda", iako zvaničnici EU odbijaju da ponovo otvore pregovore.

 

"Ova vlada je apsolutno odlučna da napusti EU krajem oktobra", rekao je britanski šef diplomatije.

 

"Dogovor treba da se postigne. Premijer je to predočio našim evropskim partnerima", dodao je Rab.

 

Očekuje se gužva

 

S obzirom da se Bregzit bez sporazuma čini sve izvesnijim, što bi moglo da ima ozbiljene posledice po britansku trgovinu, Džonson je poslao ministre spoljnih poslova i spoljne trgovine u Vašington da postave osnovu za bilateralni trgovinski sporazum kako bi se minimalizovao očekivani metež.

 

Trgovina robom i uslugama SAD i Britanije u 2018. vredela je 262 milijarde dolara a odvijala se u sklopu trgovinskog sporazuma SAD sa EU.

 

Britanija je peto po veličini američko izvozno tržište a SAD u trgovini sa Britanijom beleže suficit od 20 milijardi dolara. U američkom izvozu prednjače finansijske usluge i avioni a u britanskom izvozu u SAD automobili i turizam.

 

Predsednik SAD Donald Tramp, koji nije obožavalac EU i glasni je pristalica Džonsona, podržava Bregzit i tvrdi da bi posle njega bilateralna trgovina SAD i Britanije mogla da bude "tri, četiri, pet puta" veća nego sada.

 

Rab se sa Trampom i potpredsednikom SAD Majkom Pensom sreo 6. jula, na samom početku trodnevne turneje koja će obuhvatiti i Meksiko i Kanadu.

 

"Cenimo predsednikovu toplinu i entuzijazam oko odnosa Britanija-SAD", istakao je Rab u saopštenju posle sastanka u Beloj kući.

 

"Britanija se raduje što će sarađivati sa svojim američkim prijateljima u cilju postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini dobrog za obe zemlje i što će sarađivati na zajedničkim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavamo", rekao je Rab.

 

U međuvremenu je britanska ministarka trgovine Liz Tras (Truš), koja je na turneji sa Rabom, razgovarala sa visokim američkim zvaničnicima, uključujući trgovinskog predstavnika Roberta Lajthajzera (Lighthizer) i ministra trgovine Vilbura Rosa (Wilbur Ross).

 

"SAD su naš najveći trgovinski partner i imamo više od 1.000 milijardi dolara investirano u našim ekonomijama. Želimo da se razgovori brzo odvijaju", rekla je ona.

 

"S obzirom da već imamo postavljenu osnovu, ubrzaćemo dogovor tako da kompanije iskoriste priliku da povećaju trgovinu sa SAD što pre", dodala je Tras.

 

Izvor: EURACTIV with AFP

Foto: Beta/AP