Evropska komisija predložila je jačanje mera zaštite od rasta uvoza čelika podstaknutog američkim cariama a nakon što su čeličane objavile da je evropska industrija u opasnosti. U saopštenju je Komisija navela da planira da smanji povećanje uvoznih kvota na 3% sa predviđenih 5% od 1. oktobra.

 

Direktori čeličana, uključujući Outokumpu, Zalcgiter i divizije ArselorMitala, u junu su tražili od Komisije da ukine ili odloži povećanje uvozne kvote za 5% koje je stupilo na snagu 1. jula.

 

EU kvote su utvrđene na nivou prosečnog uvoza u periodu 2015-2017. plus 5% sa povećanjem za novih 5% od 1. jula i godinu dana kasnije.

 

Industriju čelika EU u 2018. je pogodilo povećanje uvoza gotovih čeličnih proizvoda za 12% na tržište koje je poraslo za samo 3,3%, saopštilo je uduruženje te industrije Eurofer.

 

Do rasta uvoza je došlo uprkos jačanju zaštitnih mera usmerenih na ograničenje uvoza nakon što je Vašington uveo uvozne carine od 25% koje su praktično zatvorile američko tržište.

 

Predloženo će biti razmotreno sa članicama Svetske trgovinske organizacije na koje će delovati i dostavljeno članicama EU na odobrenje pre oktobra, saopštila je 14. avgusta Evropska komisija.

 

Komisija takođe planira da spreči da neka zemlja premaši udeo u kvartalnom uvozu toplo valjanog pljosnatog čelika od 30%.

 

To bi moglo da utiče na Tursku, koja ima veliki udeo u uvozu u EU, smatra analitičar Alan Spens.

 

On je rekao i da će Indonezija, prema predlogu, izgubiti izuzeće za tople i hladno valjane proizvode od čelika.

 

"Kapacitet rasta Indonezije i prateći uticaj na uvoz u Evropu, posebno toplo valjanog čelika, (nepovoljno) deluje na cene domaćih proizvođača", rekao je taj analitičar.

 

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP