Do sada ove godine u EU je zabeleženo više od 1.600 požara u prirodi, više nego tri puta više od proseka u poslednjih deset godina.

 

Prema Kopernikusovom Evropskom informacionom sistemu za šumske požare (EFFIS), između 2008. i 2018. do sredine avgusta registrovano je u proseku 464 požara. Ove godine, pokazuju najnoviji podaci, od početka godine do polovine avgusta zabeleženo je 1.626 požara.

 

Ovogodišnji požari pretvorili su u pepeo 271.000 hekatara, za 100.000 više od proseka u prethodnih deset godina.

 

EU sistem za upravljanje katastrofama - rescEU, saopštio je 14. avgusta da je pomogao da se mobilišu tri aviona iz Italije i Španije da pomognu Grčkoj u borbi protiv šumskih požara u više regiona, preneo je Juronjuz.

 

U Francuskoj su vatrogasci proglasili najviši stepen uzbune na jugoistoku zemlje koji je posebno pogodio toplotni talas sa rekordnim temperaturama do 46 stepeni Celzijusa.

 

Do sada ove godine u Francuskoj su požari opustošili više od 42.000 hektara prema samo 5.124 u 2018. i 24.500 požara u 2017, pokazuju podaci vatrogasne službe.

 

Posebno teška godina za Evropu bila je 2017, kada je u plamenu izgorelo rekordnih 1,2 miliona hektara, od čega 800.000 u Portugaliji, Italiji i Španiji. Poginulo je 127 civila a ekonomska šteta procenjena je na deset milijardi evra.

 

U izveštaju koji je te godine objavila Evropska komisija Zajednički istraživački centar (JRC) EU je upozorio da će "klimatske promene smanjiti nivo vlažnosti" u mediteranskom regionu koji će, zbog toga, "postati sušniji a opasnost od šumskih požara će porasti".

 

"Pored toga, oblasti sa niskim nivoom vlažnosti proširiće se severno od Mediterana", dodaje se u izveštaju.

 

U drugom izveštaju, objavljenom 2018, Evropska komisija je upozorila da je sezona požara postala mnogo duža.

 

Naučnici sa španskih univerziteta procenili su u studiji objavljenoj prošle jeseni da bi broj požara u Istočnom Mediteranu mogao da poraste za 40% ako globalna temperatura poraste za 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijsko doba, što je predviđeno Pariskim sporazumom, i za čak 100% ako temperatura poraste za 2-3 stepena Celzijusa.

 

Požari su pogodii i arktičke regione i šumski požari u Sibiru zahvatili su, prema podacima Grinpisa, oko 13 miliona hektara.

 

Istovremeno su danski vatrogasci ranije ove nedelje raspoređeni na Grenlandu kako bi pomogli u borbi sa vatrom koja se približila naseljenim oblastima.

 

To ostrvo, koje ima drugi po veličini ledeni pokrivač na planeti, izgubio je u julu 160 milijardi tona leda, 40% više od proseka, zbog "konstantno toplog i suvog vremena".

 

Ti događaji predstavljaju "začarni krug" jer ih podstiču klimatske promene i još više pogoršavaju krizu.

 

Organizacija Grinpis procenjuje da su sibirski požari do sada emitovali u atmosferu isto ugljen dioksida koliko emituje 36 miliona automobila godišnje.

 

Izvor: Euronews.com

Foto: Beta/AP