Francuski predsednik Emanuel Makron 19. avgusta se na jugu Francuske sastaje sa šefom ruske države Vladimirom Putinom s namerom da kroz "iskren dijalog obnovi nikad dosad nužnije veze" Pariza i Moskve, posebno zbog gorućih pitanja ukrajinske krize, pretnji sukobom SAD i Irana, ali i problema s demokratijom u Rusiji, preneli su francuskim medijima izvori Jelisejske palate - predsedništva Francuske.

 

Istovremeno se u analizama i osvrtima objašnjava da je to deo zajedničke francusko-nemačke rešenosti da se u času velike pometnje u svetskim ekonomskim i geopolitičkim odnosima ponovo uspostavi "strategijski dijalog", kako je to nedavno stavio do znanja sam Makron.

 

Pariz, ali i Berlin, bi, prema medijma i analitičarima u EU, hteli da otklone zategnutost i na "odgovorniju ravan s većim poštovanjem" svedu odnose s Rusijom, jer oštra politika i sankcije za poslednjih pet godina nisu donele željene promene u politici Moskve.

 

"A Rusija je, ipak, jedna od najmoćnijih svetskih sila i… sused Evropske unije", kako je to dobro javio obavešteni briselski portal B2.

 

Cilj je "za Pariz i Berlin da se smiri sukob na istoku Ukrajine, pokrene zakočeni proces iz Minska (za rešavanje ukrajinske krize) i time obezbedi određen pol stabilnosti na istoku evropskog kontinenta".

 

To se nadovezuje na poziv novog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se obnovi "Normandijski dijalog " Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke i ponovni sukobi na istoku Ukrajine konačno preusmere ka pregovorima o miroljubivom rešenju.

 

Takođe, prenosi B2, da Rusija ostane privržena nuklearnom sporazumu s Iranom, "jer, paradoksalno, danas je oko više ključnih svetskih pitanja (Irana, Bliskog istoka, stanja u Zalivu, multilateralizma) Rusija katkad bliža evropskim stavovima nego američkim… otud se i nameće nužnost da se u žiži evropske politike izvrši ravnoteža".

 

List Mond piše da su francuski diplomatski izvori predočili da je "i u Parizu, isto kao i u Moskvi, preovladala spoznaja da se više ne može miriti s potojećim stanjem i mora nešto preduzeti".

 

Bivši šef francuske diplomatije Iber Vedrin je u izjavi listu Figaro naglasio da je Makronova rešenost u odnosu na Moskvu "veoma korisna da se Francuska i moguće Evropa izvuku iz slepe ulice, višegodišnjih besplodnih ratobornih stavova, grešaka na obe strane… a što se izrodilo u strategijski apsurd da mi imamo lošije odnose s današnjom Rusijom, nego sa SSSR-om u poslednje tri decenije njenog postojanja".

 

A to "nije nikako u našem interesu", ukazao je Vedrin, "utoliko pre što smo suočeni s krupnim pitanjem bezbednosti u Evropi, pošto su Amerikanci i Rusi napustili sporazum o razoružanju koji su svojevremeno potpisali Regan i Gorbačov… a mi ćemo uvek biti sused Rusije".

 

Zbog odmora malobrojni evropski diplomate u Briselu misle da će u razgovorima odneti prevagu "gorući" svetski problemi i posebni interesi Francuske i EU da se u svrsishodne okvire svedu odnosi s Moskvom, tako da je malo verovatno, iako ne sasvim isključeno, da bi se Makron i Putin mogli osvrnuti i na "kosovski Gordijev čvor".

 

Iako je očigledno, kako se smatra, da je Makron naročito posetom Beogradu stavio do znanja da želi da u rešavanje kosovskog pitanja unese i određenu francusku inicijativu, u saradnji s Berlinom.

 

Svi komentatori podvlače da do susreta Makron-Putin u tvrđavi Breganson dolazi samo pet dana pred susret vođa Grupe 7 najmoćnijih svetskih zemalja, uključujući američkog predsednika Donalda Trampa, u francuskom letovalištu Bijaricu.

 

List francuskih poslovnih krugova Lezeko smatra da Makron želi da posredno predoči svrsishodnost vraćanja Rusije u tu grupu, iz koje je ona zbog ukrajinske krize 2014. isključena, jer je Moskva postala nezaobilazan činilac u sređivanju ključnih svetskih problema.

 

Dosadašnja politika Zapada odmazdom prema Moskvi kroz sankcije i pokušaj izolacije Rusije na svetskom planu se pokazala bezuspešnom, štaviše i štetnom po ekonomske, političke i diplomatske interese prevashodno zemalja EU, zaključuju francuski analitičari i mediji u EU.

 

Oni ukazuju i na to da je Francuska bila glavni činilac u nedavnom povratku Rusije u Savet Evrope, da su Makron i Putin dugo i "vrlo otvoreno" razgovarali na sastanku Grupe 20 u Osaki, kao i da su se francuski i ruski premijer Eduar Filip i Dimitrij Medvedev krajem juna sastali u francuskoj luci Avru, dok Makron planira da se s Putinom uskoro sretne i u Sočiju, a ministri inostranih poslova i odbrane Francuske i Rusije će se sastati u septembru u Moskvi.

 

Pariski dnevnik Mond takođe navodi da je Makron jasno rekao da je poštovanje evropskih vrednosti i demokratije nezaobilazan temelj svih odnosa i da će zato u celini ni malo laki razgovori sa šefom ruske države svakako obuhvatiti i "zaoštravanje ruskih vlasti u odnosu na proteste opozicije zbog isključenja kandidata za lokalne izbore u Moskvi".

 

Izvor: Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta

Foto: Beta/AP