Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli kritikovao je britanskog premijera Borisa Džonsona zbog suspenzije parlamenta dok se u Briselu ocenjuje da je opasnost od Bregzita bez dogovora porasla. U međuvremenu Džonsona u Britaniji napadaju sa svih strana političkog spektra, širom zemlje se protestuje a peticiju kojom se traži da se parlament ne blokira potpisalo je više od 1,3 miliona ljudi. Novi udarac za Džonsona je ostavka šefice škotskih konzervativaca.

 

Sasoli, italijanski evroposlanik socijalista koji je u julu izabran za predsednika EP, na Tviteru je napisao: "Slušati parlament je uvek dobro za demokratiju. Zato je bolje držati ga otvorenim".

 

Britanska kraljica Elizabeta Druga, koja je tokom svoje duge vladavine nastojala da se ne meša u politiku, odobrila je 28. avgusta zahtev vlade da prekine rad parlamenta u vreme sve veće krize oko izlaska Britanije iz EU.

 

Taj potez nije bio neočekivan.

 

Premijer Džonson u razgovoru s kraljicom zatražio je da se tekuće zasedanje parlamenta završi u septembru.

 

Opozicioni poslanici tvrde da Džonson želi time da spreči poslanike da usvoje zakone kojima bi sprečili Bregzit bez dogovora, prenosi AP.

 

Džonson je ranije objavio da njegova vlada namerava da prekine rad parlamenta od 10. septembra do 14. oktobra i, pošto Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra, poslanicima ne bi ostalo vremena da usvajanjem novih zakona spreče Bregzit bez sporazuma.

 

I dok su evroposlanici odmah osudili Džonsonovu odluku, koju je koordinator za Bregzit Evropskog parlamenta Gi Verhofstad (Guy Verhofstadt) nazvao "zlokobnom", lideri EU koji vode agendu Bregzita za sada se ne oglašavaju, piše 29. avgusta britanski Gardijan i podseća da evropski lideri izbegavaju da komentarišu unutrašnju politiku drugih zemalja.

 

Neki bivši lideri su međutim manje uzdržani. Bivši premijer Finske Aleksander Stub napisao je na Tviteru: "Zaista sam tužan kad vidim šta Bregzit radi jednoj od najvećih demokratija. Molim vas, budite mirni i upotrebite zdrav razum".

 

EU, piše Gardijan, ne želi da je Džonson uvuče u njegovu političku igru i ponudi ustupke oko Bregzita.

 

Iako još postoji mali prostor za sporazum, u Briselu su uglavnom pesimisti oko pronalaženja alternative za "bekstop" mehanizam koji treba da onemogući "tvrdu" granicu između Irske i Severne Irske i tako zadrži Britaniju u carinskoj uniji sa EU.

 

"Da je postojalo sjajno rešenje, našli bi ga pre godinu dana", rekao je jedan diplomata. "(Odlaganje) povećava neizvesnost, to samo pokazuje da do poslednjeg trenutka nećemo znati šta će se desiti", dodao je.

 

Ostavka

 

Šefica škotske konzervativne partije Rut Dejvidson podnela je 29. avgusta ostavku, što je veliki udarac za premijera Džonsona dan posle njegove objave o suspenziji parlamenta do dve nedelje pred datum za izlazak Britanije iz EU.

 

U svom pismu ostavke Dejvidson je pomenula "sukob" koji oseća oko Bregzita ali je rekla da ostavku podnosi iz porodičnih razloga, prenosi AFP.

 

Dejvidson (40) podržava ostanak Velike Britanije u EU a njena harizmatična ličnost dala je novi dah Konzerativnoj stranci u Škotskoj.

 

U razgovoru sa novinarima posle objave, Dejvidson je pozvala poslanike da glasaju da bi izbegli Bregzit bez sporazuma. Ponavljajući ono što je privatno rekla Džonsonu, Dejvidson je pozvala britanskog premijera da osigura sporazum u Briselu, prenosi britanski list Gardijan.

 

Ona je rekla novinarima da joj je Džonson "kategorički" dao uveravanja da pokušava da dobije sporazum i dodala da ga ona podržava u tom naporu.

 

Izvori u Konzervativnoj stranci naglašavaju da je njena odluka o napuštanju tog mesta pripremana nekoliko meseci i da nije direktan rezultat Džonsonove objave da suspenduje parlament na nekoliko nedelja uoči roka za izlazak iz EU, prenosi BBC.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP