Italijanski predsednik zvanično je 29. avgusta zadužio odlazećeg premijera Đuzepea Kontea da formira novu vladu socijaldemokrata i svog Pokreta pet zvezda, saopšteno je iz italijanskog predsedništva. Anti-sistemski Pokret i Demokratska stranka levog centra dogovorili su se prethodno da formiraju novu vladu predvođenu Konteom, čime je za sada izbegnuto održavanje prevremenih izbora, iako neizvesnost ostaje.

 

Do dogovora je došlo kada je Demokratska stranka pristala na zahtev Pet zvezda da Konte (55) ponovo bude premijer. Oni su zatim zatražili od predsednika države da Konteu da mandat za formiranje nove koalicione vlade.

 

Međutim, mnogi detalji još nisu dogovoreni, odnosno bivši suparnici složili su se za sada samo da Konte treba i dalje da bude premijer a ne i oko ministara i vladinog programa. AP podseća da je Demokratska partija posle izbora u martu 2018. odbijala čak i da razmisli o pregovorima sa Pokretom pet zvezda.

 

Portparol italijanskog predsednika Serđa Matarele rekao je da je Konte prihvatio mandat, prenosi AFP.

 

Konte je rekao posle sastanka sa predsednikom Matarelom da će se odmah sastati sa predstavnicima partija u nastojanju da uspostavi politiku stabilnosti što je pre moguće posle krize koju je izazvao desničarski vođa Lige Mateo Salvini.

 

"Ovo je vrlo delikatna faza za zemlju. Treba da izađemo iz političke neizvesnosti što je pre moguće", rekao je Konte, koji je bio primoran da podnese ostavku početkom avgusta, kada je Salvini povukao svoju podršku vladi. Populistička vlada je trajala 14 meseci.

 

"To neće biti vlada 'protiv' (nekoga) nego vlada koja će modernizovati zemlju i biti vlada njenih građana", rekao je Konte posle sastanka sa Matarelom dodajući da će sada raditi na novom budžetu, preneo je EURACTIV.com.

 

Populistički Pokret pet zvezda i demokrate su se udružile u neuobičajen savez da spreče Salvinijev pokušaj da dođe do vlasti nakon što je neočekivano povukao podršku vladi i tražio nove izbore.

 

Konte se smatra saveznikom Pokreta pet zvezda, iako nije bio njegov član kada je postao premijer u junu 2018. On je bio prilično "povučen" tokom 14 meseci vlade predvođene Pokretom pet zvezda ali je, pre nego što je podneo ostavku, osudio Salvinija zbog izazivanja pada vlade.

 

Kako piše AFP, izgleda da će za sada novi savez sprečiti izbore, mada analitičari upozoravaju da je, ako Konte uspe da formira vladu i dobije podršku parlamenta, malo verovatno da će ona dugo trajati.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP