Na izborima na istoku Nemačke, u pokrajinama Saksonija i Bradenburg, krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila je istorijski uspeh. Ipak, kancelarkina CDU i njen koalicioni partner SPD sačuvali su poziciju najjačih političkih partija koja velikoj koaliciji omogućava da ostane na vlasti do 2021. Na izborima su dobro prošli i Zeleni, koji su povećali snagu u obe pokrajine, i ojačali poziciju u budućim koalicionim pregovorima.

 

Stranka desnog centra nemačke kancelarke Angele Merkel isključuje mogućnost saradnje s krajnje desnim rivalom koji je 1. septembra na izborima u dva pokrajine osvojio po četvrtinu glasova.

 

Anegret Kramp-Karenbauer, liderka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, izjavila je 2. septembra da je ishod u Saksoniji "težak rezultat", prenosi AP. CDU je tamo dobila 32% a Alternativa za Nemačku 27,5%.

 

Ekološka partija Zeleni ima najveću šansu za partnerstvo sa CDU, a i rezultat izbora na to ukazuje, kao i da bi te dve stranke mogle biti najverovatniji partneri na saveznom nivou.

 

U susednom Brandenburgu AfD je dobila 23,5%, zaostajući za Socijaldemokratskom partijom (SPD), s levog centra, koja je osvojila 26%.

 

Agencija AP piše da je AfD objavila da ne mogu da ih drže podalje od vlasti zauvek nakon što su gotovo utrostručili podršku u Saksoniji i gotovo udvostručili u Bradenburgu u poređenju sa izborima pre pet godina.

 

U obe pokrajine AfD je osvojila po oko četvrtinu glasova. Ta stranka se etablirala kao jedna od vodećih političkih snaga, posebno na bišem komunističkom istoku zemlje, nakon velikog priliva migranata 2015.

 

Međutim, na pitanje liderki CDU da li mogu da nastave da drže podalje AfD, s obzirom da je dobila četvrtinu glasova birača, Kramp-Karenbauer je odgovorila: "Da možemo". Ona je rekla i da takav čvrst stav privlači birače.

 

Ipak, priznala je da je rezultat u Saksoniji, gde će CDU verovatno morati da ide u trojnu koaliciju sa Zelenima, "težak". U Bradenburgu se sa sličnom situacijom suočavaju socijaldemokrate čija je odlazeća vlada izgubila većinu.

 

"Bićemo snažna opozicija lomnom vladajućem savezu", rekao je ko-lider AfD Jerg Mojten (Joerg Meuthen).

 

Mojten je uporedio AfD sa italijanskom Ligom koja je nekada bila regionalna partija na severu zemlje ali je zadobila široku popularnost sa antimigrantskim stavom. "Mi idemo u tom pravcu, osim što ovde promene ne dolaze sa severa zemlje nego sa istoka", istakao je Mojten.

 

Drugi ko-lider AfD Aleksander Goland (Alexander Gauland) rekao je da postoji desna većina u obe pokrajine u kojima se glasalo i da je "veoma uveren" da će to "ne na kratak rok ali sigurno na srednji" prerasti u vladu, barem u Saksoniji. "Imamo rezultat koji ne dozvoljava da nas drže po strani", dodao je on.

 

Istovremeno se nameće pitanja da li postoji mućnost da se snaga AfD sa istoka zemlje proširi na zapad. U maju je AfD osvojila 11% glasova na izborima za Evropski parlament, manje nego na nacionalnim parlamentanim izborima 2017.

 

U međuvremenu poslednjih meseci Zeleni, koji su se pozicionirali kao manje ili više suprotnost AfD, jačaju, pokazuju istraživanja. Iako su tradicionalno slabi na istoku zemlje, ta partija je zabeležila skroman rast na izborima 1. septembra pri čemu su se neki njihovi potencijalni glasači okrenuli CDU u Saksoniji i socijaldemokratama u Bradenburgu kako bi sprečili AfD da pobedi, prenosi AP.

 

AfD je dobila glasove ljudi sa istoka koji se osećaju zanemarenima gotovo tri decenije od ujedinjenja Nemačke. Obećanja o izjednačavanju životnog standarda nisu se uvek prelila u stvarnost, zarade na istoku i dalje su manje nego na zapadu Nemačke i mnogo mladih je šansu potražilo na nekom drugom mestu.

 

Najviše glasova AfD dali su muškaraci u seoskim sredinama i podrška toj partiji je za oko deset procentnih poena veća među muškarcima nego među ženama. Ta stranka dobija na snazi na račun partije Levice, koja ima korene u komunistričkoj partiji nekadašnje Istočne Nemačke, a koja je izgubila nekada snažno uporište među glasačima u regionu.

 

Torsten Fas sa berlinskog Slobodnog univerziteta rekao je za Radio Dojčlandfunk da je na istoku AfD dostigla snagu koju vladajuće partije ne mogu da zanemare ali da ne očekuje da je one puste do vlade "u doglednoj budućnosti", sledeća dva ili tri mandata parlamenta.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP