Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio je 2. septembra u Varšavi da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu ali da predsednik Donald Tramp želi zbog korupcije da se uveri da će sredstva koja pošalje biti zaista upotrebljena za bezbednost zemlje. Pens je s poljskim predsednikom razgovarao i o jačanju američkog vojnog prisustva u toj zemlji, kao i o energetici.

 

"Razgovarao sam sa predsednikom Zelenskim o podršci Amerike Ukrajini i o predstojećoj odluci Trampa. Od trenutka nelegalne ruske agresije SAD posebno stoje uz Ukrajinu. Podržavaćemo suverenitet i teritorijalni integritet. Predsednik Tramp je ipak istakao da tamo imamo problem sa korupcijom. Radi se o tome da sistem bude transparentan. Predsednik Tramp želi da se uveri da će sredstva biti upotrebljena za jačanje bezbednosti Ukrajine", kazao je Pens na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

 

Potpredsednik SAD upozorio je da Rusija pokušava da izazove podele među saveznicima.

 

"Rusi i dalje nelegalno okupiraju velike oblasti Gruzije i Ukrajine. Nastoje da podele naš savez, koristeći svoje rezerve nafte i gasa. Uprkos provokacijama, neće nikada biti razdora između Poljske i SAD. Mi nismo samo saveznici, mi smo porodica", kazao je Pens.

 

Predsednik Poljske usprotivio se nastojanjima američkog predsednika Trampa da se Rusija uključi u Grupu 7.

 

"To što se desilo u Gruziji i Ukrajini nije smelo nigde u Evropi da se desi. Rusija preduzima korake pored kojih niko ko poštuje međunarodno pavo ne može da prođe ravnodušno. Moramo sebi da postavimo pitanje da li možemo da prođemo pored toga i da se bavimo biznisom kao uvek. Moj stav je da ne možemo", kazao je Duda.

 

Potpredsednik SAD i poljski predsednik razgovarali su drugog dana posete američkog zvaničnika Varšavi o daljem jačanju američkog vojnog prisustva u Poljskoj.

 

"Povećavamo vojno prisustvo u Poljskoj sa 4.500 vojnika na 5.500", kazao je potpredsednik Pens.

 

"Razgovarali smo o proširenju američkog prisustva u Poljskoj, računam na to da ćemo uspeti još ove godine da potpišemo konačni sporazum o jačanju američkog vojnog prisustva i da ćemo doneti konačnu odluku o lokaciji gde će biti razmeštene", dodao je on.

 

Pens i Duda razgovarali su i o energetskoj saradnji, pre svega o uvozu tečnog gasa iz SAD kojim takođe Poljska namerava da snabdeva i Ukrajinu, a Pens je obećao jačanje poljsko-američke saradnje i u toj oblasti.

 

"Kad vidimo Nemce koji sa radošću pozdravljaju projekte (ruskog gasovoda) Severni tok 1 i 2, biće to jedno od pitanja koje će pokrenuti predsednik Tramp", kazao je Pens.

 

Duda je potpredsednika SAD obavestio o poljskim planovima za proširenje kapaciteta terminala za tečni gas u Švinoujšću sa pet milijardi kubnih metara gasa godišnje na 7,5 milijardi i planovima za izgradnju mobilnog terminala blizu luka Gdanjsk i Gdinja na Baltičkom moru.

 

Pens, koji je zamenio predsednika Trampa 1. septembra na svečanom obležavanju 80. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, rekao je i da Tramp želi što pre da dođe u Poljsku u posetu. Trampova poseta je odložena zbog uragana na Floridi.

 

"Poseta nije otkazana, samo je odložena. Računamo da će doći još u toku ove godine", kazao je Pens.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP