Nakon što je Italija dobila novu vladu sa "starim" premijerom, Pokret pet zvezda počeo je da radi na povećanju svoje vidljivosti na nivou EU. Nova vlada premijera Đuzepea Kontija položila je 5. septembra zakletvu a čini je deset ministara iz Pokreta, devet iz Demokratske stranke, jedan iz jedne male levičarske partije i jedna nepartijska ministarka.

 

Pokret pet zvezda, saznaje EURACTIV, vodi neformalne razgovore o članstvu sa tri politička bloka u Evropskom parlamentu - sa predstavnicima grupa Obnovimo Evropu (bivša ALDE), Zeleni i Ujedinjena evropska levica i Nordijska zelena levica (GUE/NGL).

 

Kada je reč o grupi Obnovimo Evropu, to nije prvi put da se razgovara. Prvi čovek ALDE Gaj Verhofstad pokušao je početkom 2017. da uključi Pokret pet zvezda u grupu. Međutim, bivši belgijski premijer nije uspeo da ubedi ostale u ALDE koji su odbili predloženo povezivanje. Kasnije je Verhofstad priznao da je poziv Pokretu bio "greška".

 

Sada se sa Obnovimo Evropu grupom Pokret pet zvezda suočava sa snažnim protivljenjem francuske delegacije zbog podrške koju je lider Pokreta Luiđi Di Majo dao francuskim "žutim prslucima".

 

Izvor brisleskog portala EURACTIV kaže da je Pokret pet zvezda kontaktirao i GUE-NGL. Za tu grupu bi priključenje Pokreta bila prilika da poveća moć u Evropskom parlamentu posle poraza na majskim izborima i u svetlu nedovoljne zastupljenosti na visokim funkcijama.

 

"Posebno nakon gubitaka Levice na poslednjim regionalnim izborima u istočnoj Nemačkoj, velika većina GUE-NGL trebalo bi da bude spremna da ih primi", rekao je izvor.

 

Isti izvor dodaje da se očekuje opozicija "uobičajenih upornih protivnika", misleći na grupe sa krajnje desnice, uglavnom iz Portugalije.

 

Kada je reč o Zelenima, kada dođe do Bregzita, očekuje se da oni izgube članove koje bi mogli da nadoknade prihvatajući Pokret pet zvezda u tim.

 

Za EURACTIV kažu da mnogo poslanika Zelenih ne gleda pozitivno na onlajn platformu Pokreta Ruso s obrazloženjem da grupa ne može da se osloni na platformu za donošenje odluka kojom upravlja privatna kompanija.

 

"Narednih nedelja razgovaraćemo sa svim političkim grupama u EP da pronađemo poziciju van nepovezanih", rekla je portparolka Pokreta pet zvezda u EP.

 

Nova vlada položila zakletvu

 

Nova Kontijeva vlada položila je zakletvu 5. septembra na ceremoniji u predsedničkoj palati "Kvirinale", uz obećanje da će se starati o interesima Italije.

 

Ta vlada predstavlja "brak iz računa" dva rivala: populističkog Pokreta i Demokratske stranke, s levog centra.

 

Konteova 14-mesečna koalicija raspala se u avgustu, kada je desničarska Liga, predvođena Mateom Salvinijem, izašla iz vladajuće koalicije.

 

Deset ministara u novoj vladi je iz Pokreta pet zvezda, najveće stranke u parlamentu. Demokratska stranka ima devet ministara, a još jedna mala levičarska partija jednog. Nova ministarka unutrašnjih poslova ne pripada ni jednoj partiji.

 

Koliko dugo će koalicija bivših neprijatelja trajati, može da zavisi od toga koliko je rešena da izbegne prevremene izbore koji bi mogli da dovedu antiimigrantsku Salvinijevu partiju na vlast. Njegova Liga je ostvarila značajne reuzultate na evropskim parlamentarnim izborima u maju.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP