Izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dala je 9. septembra saglasnost na nacrt liste kandidata za evropske komesare koji joj je dostavio Savet Evropske unije. Ko će dobiti koji porfelj, znaće se 10. septembra a za Srbiju je posebno važno ko će biti novi komesar za proširenje.

 

Prethodnih nedelja Ursula fon der Lajen razgovarala je sa svakim koga su članice kanidovale za komesara u novoj Komisiji koja će stupiti na dužnost 1. novembra.

 

Tu listu sada mora da usvoji Savet Evropske unije, u skladu sa članom 17 (7) Ugovora EU, nakon čega će biti objavljena u službenom listu EU, saopštila je Evropska komisija.

 

Fon der Lajen će 10. septembra obajviti raspodelu portfelja i način na koji će oganizovati rad buduće Komisije.

 

Zatim ceo koledž komesara, uključujući predsednika i visokog predstavnika Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku/potpredsednika EK, treba da dobije saglasnost Evropskog parlamenta.

 

Saglasnosti u Parlamentu prethodiće slušanja imenovanih komesara u relevantnim parlamentarnim odborima koja, pokazala je praksa, nisu samo formalnost i postoji mogućnost da neki kandidat ne prođe.

 

To je bio slučaj pre pet godina, kada bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek nije prošla u parlamentarnom odboru i Slovenija je morala da izađe sa novim kandidatom za komesara u Komisiji koju je vodio Žan-Klod Junker.

 

Nakon saglasnosti u EP, Evropski savet formalno imenuje Evropsku komisiju.

 

Na listi predloženih kandidata za novu Komisiju su neki evropski komesari iz tekućeg saziva - Austrijanac Johanes Han, Bugarka Marija Gabrijel, Čehinja Vera Jurova, Dankinja Margrete Vestager, Irac Fil Hogan, Slovak Maroš Šefčovič, Letonac Valdis Dombrovskis, Holanđanin Frans Timermans.

 

Tu su još neka dobro poznata imena evropske politike, poput Belgijanca Didijea Rejndersa, Francuskinje Silvi Gular, Italijana Paola Djentilonea i Grka Margaritisa Shinasa, sada glavnog portparola EK.

 

Hrvatska evrokomesarka biće Dubravka Šuica, kiparska Stela Kiriakides, finska Juta Urpilainen, švedska Ilva Johanson, rumunska Rovana Plumb, portugalska Eliza Fereira a evropska komesarka Malte Helena Dali.

 

Na listi budućih komesara su i Estonac Kadri Simson, Mađar Laslo Tročanji, Litvanac Virginijus Sinkevičius, Slovenac Janez Lenarčič, Luksemburžanin Nikolas Šmit i Poljak Januš Vojćehovski.

 

Velike Britanije nema na listi. Pošto premijer Boris Džonson tvrdi da će Britanija izaći iz EU u ponoć 31. oktobra, pa nema potrebe da London nekoga nominuje.

 

Prethodno se računalo da će Džulijen King ostati na poziciji komesara za bezbednost ako se Britaniji ponovo produži rok za Bregzit.

 

Španca Žozepa Borela Evropski savet je u dogovoru sa novom predsednicom EK, Nemicom Ursulom fon der Lajen, imenovao za visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP