Španski kralj Felipe VI objavio je da neće predložiti ni jednog kandidata za formiranje nove vlade, čime je otvoren put za održavanje novih parlamentarnih izbora, četvrtih za četiri godine i drugih u ovoj godini. Izbori će biti održani 10. novembra.

 

"Nijedan kandidat nema dovoljno podrške da bi mu poslanički dom dao poverenje", navodi se u saopštenju iz kraljevske palate izdatom 17. septembra pošto socijalista Pedro Sančes, pobednik izbora krajem aprila, nije uspeo da dobije potrebnu podršku da bude ponovo premijer.

 

Kralj je obavio konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka u pokušaju da izabere kandidata koji može da dobije podršku parlamenta za formiranje vlade kako bi se izbegli ponovni izbori.

 

Sančes, čija Socijalistička partija ima 123 mesta u parlamentu od 350 poslanika, izgledao je kao najbolji kandidat, ali on u julu nije uspeo da obezbedi podršku parlamenta. On tada nije uspeo da se dogovori sa levičarskim savezom Ujedinjeni možemo (Unidas Podemos), što je bilo ključno za formiranje nove vlade.

 

Sančes je rekao da je Španija "osuđena" da se vrati na birališta 10. novembra, drugi put u istoj godini, i četvrti za četiri godine.

 

"Rezultat (konsultacija kralja Felipea VI i partija) je jasan: nema nikakve većine u predstavničkom domu koja može da garantuje formiranje vlade", rekao je Sančes novinarima.

 

Lider Podemosa Pablo Iglesias optužio je za neuspeh Sančesa rekavši da ima "aroganciju i prezir prema osnovnim pravilima parlamentarne demokratije", preneo je BBC.

 

Sančes je na čelo vlade došao pre godinu dana, nakon što je njegov prethodnik, lider konzervativaca Marijano Rahoj, izgubio na glasanju o poverenju posle sudske presude u slučaju korupcije u koju je bila umešana njegova Narodna partija.

 

Sančesova manjinska vlada je trajala do februara, kada su desničarske stranke i katalonski separatisti oborili predlog budžeta.

 

Premijer je odgovorio raspisivanjem vanrednih izbora koji su održani 28. aprila. Socijalisti su na njima odneli daleko najviše glasova, ali opet nisu osvojili natpolovičan broj poslaničkih mesta.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP