Britanska vlada saopštila je 19. septembra da je Evropskoj uniji poslala pisane predloge za izmenu odbačenog sporazuma o uređenom Bregzitu. Evropska komisija potvrdila je da je dobila nova dokumenta dodajući da će se na osnovu njih odmah voditi tehnički razgovori.

 

Vlada Britanije je navela da su Briselu poslati "poverljivi tehnički non-pejperi koji odražavaju ideje koje Britanija predlaže". Non-pejperi su dokumenti o kojima treba da se razgovara pre nego o formalnim predlozima.

 

Iako britanski premijer Boris Džonson tvrdi da njegova zemlja naporno radi na postizanju dogovora, EU navodi da i dalje čekaju na konkretne britanske ideje.

 

Britansko saopštenje dolazi nakon što je Anti Rine, premijer Finske, zemlje koja trenutno predsedava EU, rekao da Britanija mora da podnese predloge do kraja septembra ili je "sve gotovo".

 

London je naveo da neće poštovati "veštački rok" već da će poslati formalne podneske "kada bude spreman".

 

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 31. oktobra.

 

Evropska komisija saopštila je da je primila nova dokumenta od britanske vlade pošto se razgovori dve strane nastavljaju u pokušaju da se postigne kompromis oko Bregzita.

 

Portparolka EK Mina Andrejeva rekla je da je Komisija "dobila dokumenta od Britanije i da će na osnovu toga biti održani tehnički razgovori 19. i 20. septembra o nekim aspektima carina, prerađivačke industrije, sanitarnim i fitosanitarnim propisima", prenosi AP.

 

Andrejeva je dodala da je predsednik EK Žan-Kod Junker 18. septembra razgovarao telefonom sa britanskim premijerom, nakon što su se ranije ove nedelje sreli na radnom ručku u Luksemburgu.

 

Junker je, rekla je portparolka EK, kazao Džonsonu da je "dogovor poželjan i još uvek moguć".

 

Andrejeva je rekla da će, pored planiranih tehničkih razgovora, vodeći pregovarač za Bregzit EU Mišel Barnije i britanski ministar za Bregzit Stiven Barkli razmatrati izlazak Britanije iz EU na "političkom nivou" 20. septembra.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP