Kandidat Mađarske za novog evrokomesara za proširenje EU Laslo Tročanji nije dobio podršku Odbora za pravne poslove Evropskog parlamenta (JURI) i neće ići na slušanje pred Evropski parlament, prenose mediji. Podršku Odbora nije dobila ni kandidatkinje Rumunije Rovana Plumb koja je predložena za komesarku za transprot. Tročanji je odmah najavio da će se žaliti na odluku JURI.

 

Takve odluke Odbor za pravne poslove doneo je pozivajući se na sukob interesa, objavio je EUobserver.

 

Ta odluka Odbora za pravne poslove predstavlja prvi veliki neuspeh nove predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen od kada je izabrana na tu funkciju. Nova Komisija treba da preuzme dužnost 1. novembra a prethodno treba da dobije odobrenje Evropskog parlamenta.

 

Komisija nije dala zeleno svetlo ni Plumb ni Tročanjiju da idu dalje na slušanja u Evropskom parlamentu gde treba da se potvrdi njihovo imenovanje. Oni su ispitivani zbog nejasnoća oko njihovih prijava o finansijskom stanju.

 

"Ovo za sada znači da je procedura suspendovana", rekla je portparolka Evropske komisije Mina Andreeva, prenosi portal Politiko.

 

Ona je rekla da odluka odbora za pravne poslove ne znači neophodno da novi kandidat treba automatski da bude predložen.

 

Sledeći koraci zavisiće od toga kako Parlament odluči da nastavi rad u saradnji sa Fon der Lajen.

 

Međutim jedan zvaničnik Parlamenta rekao je da će to telo uskoro jasno staviti do znanja pismeno da dva imenovana kandidata nisu prihvatljiva.

 

Sada je na predsednici Evropske komisije da odluči da li želi da Mađarska odnosno Rumunija nominuju nove kandidate.

 

Prema rečima Sergeja Lagodinskog, potpredsednika Odbora, ta dva kandidata su odbijena dok je 24 prošlo razmatranje Odbora.

 

Lagodinski je rekao da je proces sada suspendovan dok predsednica Komisije ne reaguje.

 

"Prema pravilima, ako nađemo sukob interesa, o tome obavestimo predsednika EK. Šaljemo joj pismo. Lopta je u njenim rukama", rekaoje Lagodinski, preneo je AP.

 

Ovo je prvi put da su se kandidati za evrokomesare suočili sa slušanjem o sukobu interesa. Sada je odluka na  Fon der Lajen, zajedno sa vladama Mađarske i Rumunije, piše AP.

 

Agencija Rojters prenosi da Fon der Lajen može da traži od mađarske i rumunske vlade da izaberu nove kandidate ako ovo dvoje ne razjasne sukob interesa pre slušanja u EP.

 

Jedan portparol Parlamenta rekao je da je odbijanje kandidata u Odboru za pravne poslove bez presedana i da sada treba videti šta će se desiti.

 

"Jasno je da saslušanje ne može da se dogodi", rekao je taj portparol.

 

Kako piše EURACTIV.com, Rumunija i Mađarska sada imaju jako malo vremena da predlože nova imena, s obzirom da slušanja u EP počinju 30. septembra.

 

Slušanje Tročanjija trebalo je da bude 1. oktobra a Rumunke dan kasnije.

 

EURACTIV piše da se kao novi predlog za rumunskog evrokomesara pominju dva imena o kojima se i ranije govorilo kao o mnogo bezbednijoj opciji od Rovane Plumb - Ramona Manesku, bivša evroposlanica i ministarka spoljnih poslova od jula, i Luminita Odobesku, stalna predstavnica Rumunje u EU.

 

Kada je reč o novom mađarskom kandidatu, za sada ne cirkuliše nijedno ime.

 

Dalji koraci

 

EURACTIV navodi da je moguće da slušanja novih evropskih komesara ne počnu 30. septembra, kako je planirano, i da sada postoje dve opcije.

 

Jedna opcija je da će se Evropski parlament zadovoljiti sprečavanjem izbora Tročanjija i Plumb i da drugi kandidati koji su imali slične nedostatke kao njih dvoje mogu da budu donekle sigurni da će njihova saslušanja pred EP proći bez problema.

 

Druga je da će EP sprečiti još neka imenovanja, a nekoliko imena je već na spisku mogućih žrtava, navodi briselski portal.

 

Takav scenario znatno bi poremetio formiranje nove Evropske komisije, možda bi došlo do nove raspodele resora unutar EK, a nije isključeno ni odlaganje tranzicije vlasti u Briselu, predviđene za 1. novembar, navodi se.

 

Postoji i opcija da Ursula fon der Lajen prosto ignoriše odluke o odbijanju kandidata i nastavi da predlaže iste ljude iznova i iznova, navodi EURACTIV, uz ocenu da je "sve moguće" i da ne treba zaboraviti da je nova predsednica EK izabrana tankom većinom.

 

Tročanji će se žaliti

 

Tročanji je najavio da će se žaliti na odluku Odbora za pravne poslove Evropskog parlamenta.

 

Odbor je blokirao proces njegovog potvrđivanja imenovanja, a Tročanji smatra da je ta odluka politička i najavio je "sve potrebne pravne korake" protiv nje.

 

Tročanji je u kratkom saopštenju koje je u celosti objavio preko Tvitera, napisao da je JURI sa 11 glasova za, devet protiv i dva uzdržana odlučio da u vezi s njim postoji sukob interesa.

 

Kako je napisao, to je "politička odluka koja ni po čemu nije zasnovana na činjenicama" i da apsolutno ima nameru da preduzme "sve potrebne pravne korake protiv te odluke".

 

On je ukazao da je "na zatvorenoj sednici bez pristupa javnosti odgovarao na sva pitanja koja su mu bila postavljena na transparentnan način, i "potpuno u saglasnosti sa ranije podentim dokumentima".

 

Tročanji se zahvalio svima koji su ga podržali u tome da na odgovarajući način pripremim portfelj "od istorijskog značaja za Mađarsku".

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP