Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta (JURI) potvrdio je 30. septembra odluku prema kojoj mađarski političar Laslo Tročanji ne može da bude postavljen za komesara za proširenje EU. Tročanji je na Tviteru naveo da je "preneražen" tom odlukom. JURI je potvrdio i da Rumunka Rovana Plumb neće moći da bude komesarka za transport. Iz organizacije Votvoč ukazuju da u JURI ima najviše evroposlanika Francuske i Nemačke i da mnogo ne čudi odbijanje kandidata iz centralne i istočne Evrope.

 

"Nesumnjiva nepravda, manjak transparentnosti, jasno i namerno kršenje vladavine prava i procedura i nepoštovanje osnovnih principa demokratije podsećaju me na vreme za koje sam mislio da je prošlost", naveo je Tročanji u tvitu na francuskom, engleskom i mađarskom jeziku.

 

Prema njegovim rečima, ta odluka neće uticati "samo na pravnika i mislioca, već i na pojedinca".

 

"Pomenuta odluka je samo skup laži, netačnih prečica i tendencioznih amalgama", napisao je mađarski kandidat za EK.

 

On je naveo i da "nema drugog izbora" do da svoja prava traži pred nadležnim sudom.

 

Tročanji i rumunska kandidatkinja za komesarku za saobraćaj Rovana Plumb nisu dobili odobrenje odbora EP zbog sukoba interesa.

 

Nakon drugog glasanja u JURI, portparol Evropskog parlamenta napisao je na Tviteru da "kandidati nisu u mogućnosti da vrše svoje funkcije u skladu sa (EU) ugovorima i kodeksom ponašanja", preneo je AP.

 

Na dva tajna glasanja članovi JURI glasali su 13 prema 7 protiv Plumb i 12 prema 9 protiv Tročanjija.

 

Sada bi predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli trebalo zvanično da obavesti novu predsednicu EK Ursulu fon der Lajen da proces slušanja za dva kandidata ne može da ide dalje i da će Rumunija i Mađarska morati da ponude nove kandidate, piše portal neweurope.

 

Očekuje se da se slušanja ostalih kandidata za evropske komesare odvijaju kako je predviđeno.

 

Inače, francuska evroposlanica Manon Obri, članica JURI, požalila se posle glasanja 30. septembra da su evroparlamentarci "bili primorani" na drugo glasanje, prenosi AP.

 

"U kojim su demokratijama poslanici primorani da glasaju dok se ne dobije željeni rezultat", zapitala se ona. "Taj antidemokratski presedan je skandalozan", napisala je Obri na Tviteru i dodala: "Zauzeli smo stav: dva kandidata su odbijena, ali napad na demokratiju i slabost procedure je ostala".

 

Potpredsednik Odbora Sergej Lagodinski tvitovao je da je glasanje "pobeda parlamentarne demokratije".

 

Ovo je bio prvi put da kandidati za komesare idu na slušanja oko sukoba interesa.

 

Značaj JURI u "balkanizovanom" EP

 

Odbor za pravne poslove blokirao je Tročanjija i Plumb i pre nego što su dobili šansu da se pojave u nadležnim odborima na slušanju, navodi nezavisna organizacija Votvoč (VoteWatć) koja prati evropske izbore.

 

Ta organizacija piše da, kao što su ranije naveli u specijalnom izveštaju o ravnoteži moći u odborima EP, široka nadležnost JURI obezbeđuje njegovim članovima da utiču na nekoliko različitih oblasti politike.

 

JURI će, smatraju u Votvoču, verovatno igrati glavnu ulogu u sve "balkanizovanijem" Evropskom parlamentu.

 

Votvoč navodi da je JURI jedan od prvih izbora za nemačke i francuske evroposlanike - 40% evroposlanika koji sede u tom odboru su Nemci ili Francuzi.

 

Istovremeno je samo 16% članova JURI iz centralne i istočne Evrope i, navodi Votvoč, u tom odboru nema poljskih ili rumunskih evroposlanika.

 

S obzirom na takav geografski debalans, odbijanje dva kandidata iz centralne i istočne Evrope (Tročanjija i Plumb) mnogo ne iznenađuje.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP