Premijer Mađarske Viktor Orban nominovao je iskusnog diplomatu i "tehnokratu" Olivera Varheljija za komesara za proširenje i susedstvo umesto Lasla Tročanjija. Ko će zameniti rumunsku kandidatkinju za evropskog komesara, znaće se kasnije 1. oktobra.

 

Orban je 30. septembra na konferenciji za štampu, posle sastanka sa Antijem Rineom, kolegom iz Finske, zemlje koja trenutno predsedava EU, rekao da je imenovao Varheljija da zameni Tročanjija, preneo je AP.

 

Tročanji, kao kandidat za komesara iz Mađarske, nije prošao proveru u Odboru Evropskog parlamenta za pravosuđe zbog mogućeg sukoba interesa.

 

Varhelji je stalni predstavnik Mađarske u EU od 2015. godine.

 

"Nisam odbio zahtev dolazeće predsednice EK ali nisam izabrao nikoga od mađarskih političara. Pod ovim uslovima, jedino sam mogao da predložim tehnokratu, nekoga ko poznaje EU iznutra i nije politički kandidat", rekao je Orban, preneo je Rojters.

 

Ranije je Orban rekao da je Tročanji, bivši ministar pravosuđa i sudija, u Evropskom parlamentu "kažnjen" zbog "neumoljive politike protiv imigranata" u Mađarskoj.

 

Slušanje Tročanjija u Spoljnopolitičkom odboru EP (AFET) bilo je zakazano za 1. oktobar. U rasporedu na sajtu EP piše "suspendovano za sada".

 

Odbijena je i rumunska kandidatkinja za komesarku za transport Rovana Plumb, takođe zbog sukoba interesa, ali vlada Rumunije još nije objavila ko će je zameniti.

 

Rumunska vladajuća Socijaldemokratska partija (PSD) verovatno će naći novog kandiadata na Izvršnom savetu zakazanom za 1. oktobar pošto je premijerka Vjorika Dančila odbila poziv predsednika Klausa Johanisa na konsultacije u vezi s tim pitanjem, piše Euraktiv Rumunija.

 

Premijerka je optužila evroposlanike da su izašli iz regulatornog okvira EP. Prema njenim rečima, odbijanje Plumb u JURI bila je politička odluka jer ona nije prekršila nacionalne zakone dok zakon EU ne predviđa ništa o njenom slučaju.

 

Plumb je trebalo da izađe pred Odbor EP za transport (TRAN) i Odbor za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane (ENVI) 2. oktobra. I za to slušanje piše da je za sada suspendovano.

 

Inače, Bukurešt je ranije za kandidata za rumunskog komesara predložio i muškarca i ženu - Dana Niku i Rovanu Plumb (SD), kao što je tražila nova predsednica EK Ursula fon der Lajen.

 

U aktuelnoj Komisiji rumunski komesar je Joan Mirčea Pašku koji je preuzeo dužnost od Korine Krecu kada je ona prihvatila poslaničko mesto u EP. Ranije se spekulisalo da će kandidat Rumunije biti ambasadorka te zemlje u Briselu Luminita Odobesku.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP