Rumunska premijerka Vjorika Dančila rekla je da njena vlada predlaže evroposlanika Dana Niku na mesto komesara za saobraćaj, pošto je Evropski parlament odbacio prvog rumunskog kandidata za to mesto. Vlada je požurila da predloži novog kandidata za komesara jer se suočava sa glasanjem o poverenju.

 

Kao alternativa, a s obzirom na želju nove predsednice EK da nova Komisija bude rodno izbalansirana, predložena je državna sekretarka za evropske poslove u ministarstvu spoljnih poslova Gabrijela Čot.

 

"Naša prva opcija je Dan Nika", rekla je Dančila 1. oktobra posle sastanka sa vođama vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD), preneo je AFP.

 

Drugi predlog rumunske vlade je Gabrijela Čot, da bi se poštovali ciljevi pariteta Evropske komisije pod vođstvom Ursule fon der Lajen, dodala je Dančila.

 

Nakon što je Odbor EP za pravna pitanja definitivno odbacio rumunsku kandidatkinju Rovanu Plumb, PSD i Plumb su optužili Evropu da deluju izrazito politički a rumunsku opoziciju da "sabotira" nacionalnog kandidata za komesara.

 

Dan Nika (59) je poslanik Evropskog paralmenta i bivši ministar za komunikacije. Bio je osumnjičen da je primao mito u aferi iz 2004. oko kupovine licenci za softver Majkrosofta, a taj slučaj je zatvoren zbog zastarelosti.


Nika je rekao novinarima da nema nikakav pravni problem.

 

Prema njegovim rečima, pravi problem je što njegova nominacija remeti rodni paritet u novoj Komisiji, što je cilj njene predsednice Ursule fon der Lajen.

 

Rumunski predsednik Klaus Johanis, sa desnog centra,  koji se ne slaže sa levičarskom vladom, pozvao je premijerku da 2. oktobra razgovaraju o nominaciji. Ona je delimično odbila poziv rekavši da će sa njim razgovarati pre kraja nedelje.

 

Vlada Vjorike Dančile je trenutno u teškoćama i preti joj glasanje o poverenju krajem ove ili iduće nedelje.

 

Rumunski opozicioni centar želi da skine vladu godinu dana pred opšte izbore, saopštila je konzervativna Nacionalno-liberalna partija (PNL).

 

Dančilina vlada je izgubila većinu u avgustu nakon što je napustio manji partner ALDE zbog političkih neslaganja, preneo je EURACTIV.com.

 

ALDE se povukao iz vladajuće koalicije nakon što njen lider Kalin Taričanu nije uspeo da postane jedini provladin kanidadat za predsedničke izbore u novembru.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta