Britanski premijer Boris Džonson poslaće 2. oktobra, kako je rekao, "poslednju ponudu" za sporazum o Bregzitu Evropskoj uniji iz koje Britanija treba da izađe za manje od mesec dana. Džonson je rekao da je predlog "fer i razumni kompromis". Irska vlada odbacila je procurelu verziju novog plana i pre zvaničnog predstavljanja.

 

Međutim, Džonsonov predlog verovatno će naići na skepticizam lidera EU koji sumnjaju da Britanija ima primenljiv plan da se izbegnu granične kontrole između članice EU Irske i britanske Severne Irske, prenosi AP.

 

Britanska vlada saopštila je da će predlozi biti poslati Briselu posle završetka godišnje konferencije Konzervativne partije u Mančesteru. Džonson je rekao da će odustati od pregovora ako EU odbije da razmatra britanski predlog.

 

Britanski list Telegraf piše da će Džonson danas obelodaniti svoj radikalni novi plan za Bregzit sa dve granice, prema kome bi Severna Irska ostala u posebnom odnosu sa EU do 2025.

 

Prema planu, čije su glavne crte poslate glavnim EU gradovima 1. oktobra, Britanija će prihvatiti da je potrebna regulatorna granica između Britanije i Severne Irske u Irskom moru na četiri godine, i carinske provere između Severne Irske i Republike Irske, piše britanski list.

 

Prema Telegrafu, u novom planu se predlaže da Severna Irska ostane u regulatornoj zoni sa EU za hranu, poljoprivredne i industrijske proizvode do 2025. EU je ranije odbacivala svaki predlog koji sadrži vremensko ograničenje.

 

Taj britanski predlog kojim bi se zamenio takozvani "bekstop", kako se očekuje, naići će na oštro protivljenje vođa EU od kojih će se tražiti da daju Britaniji široka izuzeća od carinskih propisa Unije da bi se olakšala carinska granica u Severnoj Irskoj.

 

Otvorena granica podržava istovremeno lokalnu privredu i mirovni proces Severne Irske. Međutim Britanci koji su za Bregzit protive se odredbi o "bekstopu" zato što bi time Britanija ostala čvrsto vezana za EU trgovinske propise da bi se izbegle carinske provere, čime bi se ograničila sposobnost zemlje da sklapa nove trgovinske sporazume širom sveta.

 

Džonson je rekao da ubeđivanje EU da postigne sporazum neće biti lako ali da misli da može biti postignut na vreme za ključni samit evropskih lidera u Briselu, 17. i 18. oktobra.

 

"Ostvarili smo ogroman napredak i iskreno se nadam da ćemo tokom narednih nekoliko dana stići dotle", rekao je on na prijemu na konferenciji konzervativaca u večernjim satima 1. oktobra.

 

Džonson je rekao da Britanija može da se nosi sa bilo kakvim teškoćama koje bi mogle da nastanu ako izađe iz EU bez sporazuma, što bi značilo da se smesta uvode carinske provere i druge barijere između Britanije i EU, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

 

Međutim britanski poslanici i kompanije smatraju da bi poremećaji bili znatni, i da bi priliv robe u Britaniju preko Lamanša do njene glavne luke Dover bio prepolovljen.

 

Mnogi poslanici žele da spreče izlazak iz EU bez dogovora i usvojili su zakon kojim se nalaže vladi da traži odlaganje Bregzita ako ne može da dobije sporazum do 19. oktobra. Džonson insistira da neće tražiti odlaganje.

 

Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra.

 

Irski zvaničnici odbacuju predlog i pre njegove zvanične objave

 

Irska vlada odbacila je procurelu verziju novog plana britanskog premijera za irsku granicu posle izlaska Britanije iz EU još pre njegovog zvaničnog predstavljanja.

 

Kako piše list Gardijan, prema procureloj verziji objavljenoj u listu Dejli Telegraf nagoveštava se da britanska vlada predlaže plan koji ne bi izbegao carinske preglede između članice EU Irske i britanske pokrajine Severne Irske, i koji je takođe vremenski ograničen, što su dve crvene linije za EU.

 

Zamenik irskog premijera Sajmon Kovni rekao je da su izveštaji o onome što Britanija namerava da predloži "u najmanju ruku zabrinjavajući".

 

"Moramo da sačekamo i vidimo, naravno proučićemo predlog pažljivo, ali ako su izveštaji tačni to ne izgleda kao osnova za sporazum, to je sigurno", rekao je on i dodao da zvanično nije ništa dobio.

 

On je ponovio da je stav Irske bio dosledan, pun poštovanja i jasan, odnosno da ako treba da se nađe alternativa za takozvani "bekstop" mora da se obavi isti posao, što znači da nema fizičke granice na ostrvu Irske, kao ni provera ili kontrola.

 

"Ideja da bi stavili carinsku granicu između Severne Irske i Republike Irske nije nešto što tome odgovara, to nije ni blizu", rekao je on.

 

On je dodao da ukoliko postoji predlog koji uključuje carinske provere na ostrvu Irskoj, da je to samo po sebi neiskreno, s obzirom na obećanja koje je dala britanska vlada Irskoj i EU tokom protekle tri godine, rekao je on.

 

Irska ministarka za evropske poslove Helen Makenti rekla je da ne misli da će taj plan proći.

 

"Opet govorimo o tome da se biraju određeni delovi jedinstvenog tržišta koje bi se uskladilo u Severnoj Irskoj. Govori se o vremenskom roku, što je takođe neprihvatljivo, ali i dalje se govori o potrebi i obavezi carinskih provera", rekla je ona.

 

Prema procurelom tekstu Džonson predlaže da Severna Irska ostane u posebnom odnosu sa EU do 2025.

 

Britanski državni zvaničnici nisu doveli u pitanje osnovne ideje procurelog predloga mada osporavaju neke elemente. Britanska strana krivi Dablin za to što je plan iznet u javnost pre Džonsonovog govora.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP