Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 2. oktobra je i zvanično najavila da uz podršku vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) kreće u trku za novi petogodišnji mandat na izborima koji se očekuju krajem godine. Najveći konkurenti će joj biti bivši premijer Zoran Milanović (SDP) i nezavisni kandidat, pevač Miroslav Škoro koga podržavaju desničarske stranke.

 

"Mi nismo neka mala zemlja. Hrvatska nije region. Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara sa svima drugima", rekla je Grabar-Kitarović u govoru u kojem je nabrojala neke od ključnih poteza iz svog predsedničkog mandata.

 

Ocenila je da se za Hrvatsku danas zna i da se na nju "danas u svetu gleda bolje nego ikad", istakavši da je u predsedničkom mandatu radila ne samo na "podizanju međunarodne prepoznatljivosti", već i na poboljšavanju veza "s najvažnijim svetskim liderima i institucijama".

 

"U međunarodnom pozicioniranju, Hrvatskoj je mesto u Srednjoj Evropi i na Mediteranu, a politički u okviru evroatlantskih integracija. Takvoj poziciji Hrvatske aktivno sam doprinela kroz brojne političke sastanke i inicijativu Triju mora", navela je ona.

 

Posebno je istakla da će Hrvati u BiH i dalje "ostati njena posebna briga", a u tom kontekstu je navela i iseljeništvo.

 

Ona je kandidaturu pod sloganom "Predsednica, zato što verujem u Hrvatsku" objavila pred svojim pristalicama u dvorani Matice hrvatske, odakle je u kampanju krenula i pre pet godina. Predsednica međutim, nije odgovarala na pitanja novinara.

 

U govoru je istakla važnost demografske politike, suverenizma, povećanja standarda i očuvanja "našeg identiteta" i poručila da će detaljnije o tome govoriti tokom kampanje.

 

Zahvalila je HDZ i njenom predsedniku Andreju Plenkoviću za podršku: "HDZ mi i danas pruža snažnu podršku za novi predsednički mandat".

 

Predsednica je nezvanično letos najavila kandidaturu, prvi put u Kninu tokom obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" iz 1995, a potom i u intervjuu za desničarski nedeljnik "Hrvatski tjednik".

 

Ona je na izborima pre pet godina, u drugom krugu, kao kandidatkinja HDZ pobedila tadašnjeg predsednika Ivu Josipovića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

 

Najveći konkurenti aktuelnoj predsednici u borbi za drugi mandat, po anketama, biće bivši premijer Zoran Milanović, kandidat SDP, i nezavisni kandidat, pevač Miroslav Škoro, koga podržavaju desničarske stranke čiju podršku je Grabar-Kitarović imala na prošlim izborima.

 

Uz Milanovića i Škoru, dosad je kandidaturu za predsednika najavilo još desetak potencijalnih kandidata.

 

Izbore raspisuje Vlada Hrvatske u roku koji omogućava da se održe najmanje 30, a najviše 60 dana pre isteka mandata predsednika.

 

Poslednji predsednički izbori su bili 28. decembra 2014, a drugi krug 11. januara 2015. godine.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Mario STRMOTIC