Svetska trgovinska organizacija (STO) saopštila je da SAD mogu da uvedu carine na uvoz do 7,5 milijardi dolara vredne robe iz EU kao odgovor na ilegalne subvencije EU evropskom proizvođaču aviona Erbasu. Ta odluka, kojom se administraciji američkog predsednika Donalda Trampa daje pravo da uvede kontramere EU, usledila je posle presude STO u vezi sa subvencijama Erbasu, donete u maju 2018. EU najavljuje kontramere na kontramere.

 

Odlukom od 2. oktobra, koja sadrži rekordnu naknadu koju je STO odobrila nekoj strani, ne okončava se dugotrajan transatlantski spor oko aviona. Ta međunarodna organizacija sledeće godine treba da presudi do koje vrednosti robe EU može da uvede carine, na osnovu druge, posebne odluke donete protiv američke aviokompanije Boing.

 

Vrednost carina iz odluke najveća je među dvadesetak koje je STO donela od osnivanja pre gotovo četvrt veka, prenosi AP. Do sada je rekord bio četiri milijarde dolara, kada je STO 2002. presudila protiv SAD zbog zakona o izvozu američkih korporacija kojim je, kako je ocenila STO, omogućeno nelegalo subvencionisanje nekih američkih biznisa.

 

SAD su već objavile plan o uvođenju carina na uvoz sira, maslina i viskija iz EU, kao i na delove za avione, ali moguće su i promene.

 

Inače, vrednost carina iz odluke zapravo je manja nego što su tražile SAD - 11,2 milijarde evra. Pripremajući "odgovor" EU, Vašington je sačinio spisak evropskog izvoza u Uniju vrednog oko 25 milijardi dolara, piše EURACTIV.com.

 

Američke carine ne mogu da stupe na snagu pre sredine oktobra pošto nadležni odbor STO prethodno mora formalno da ih potvrdi. One će verovatno uticati na poljoprivredu i druge sektore evropske ekonomije.

 

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem reagovala je na odluku STO rekavši da bi EU volela da postigne dogovor o poravnanju sa SAD kako bi bio izbegnut carinski rat, ali da će odgovoriti ako predsednik SAD uvede nove takse na proizvode iz EU.

 

Malmstrem je kazala da bi carinski rat "samo naneo štetu firmama i građanima s obe strane Atlantika, globalnoj trgovini i avionskoj industriji u osetljivo vreme".

 

"Ako SAD odluče da uvedu kontramere odobrene od STO, EU će biti stavljena u situaciju u kojoj neće imati drugu mogućnost nego da učini isto", kazala je evropska komesarka, preneo je AP.

 

U presudi STO iz maja 2018. godine navodi se da je pomoć EU Erbasu rezultirala padom prodaje aviona kompanije Boing na tržištima izuzetno velikih aviona.

 

Ta odluka je bila usmerena na dva aviona: Erbasov model 350XWB, koji je rival Boingu 787, i dabl-deker A380, koji je pretekao Boing 747 kao najveći putnički avion na svetu.

 

EU se sprema da uzvrati kontramerama SAD

 

Francuska vlada saopštila je 3. oktobra da će Evropska unija uzvratiti kontramerama na američku odluku da uvede carine na niz proizvoda iz EU, od sira do vina, prenosi AFP.

 

Portparolka francuske vlade Sibet Ndiaje rekla je za televiziju BFM da je EU pokušala da smanji te trgovinske tenzije, ali ako Amerika nije raspoložena za pomirenje, da će naravno Evropa da uzvrati.

 

Maslinke, jogurt, voće i velike letelice su među evropskim uvozinim proizvodima na koje SAD planira da uvede dodatne carine pošto su dobili za to odobrenje STO povezano sa nelegalnim subvencijama EU za evropskog proizvođača aviona Erbas.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP