Dok se u političkim grupama Evropskog parlamenta ocenjuje da novi mađarski kandidat za komesara za proširenje Oliver Varhelji može dobiti podršku na slušanju u EP, s iznenađujućom žestinom je propitivana kandidatkinja za resor jedinstvenog tržišta Silvi Gular.

 

U nekim medijskim i osvrtima poslanika EP je rečeno da je Francuskinja Gularova 2. oktobra prošla kroz pravog "toplog zeca" oštrih pitanja, a smatra se da sličan težak ispit 3. oktobra očekuje i hrvatsku kandidatkinju za portfelj "Demokratija i demografija" Dubravku Šuicu, pre svega zbog nejasnoća oko porekla njene zamašne privatne imovine, ali i zamerki na stanje demokratije u Hrvatskoj.

 

Poslanici ključnih grupacija socijalista i stranaka desno od centra, Evropske narodne partije, objašnjenja Gularove, kao poslanice u EP, ocenili su slabim i nedovoljnim, posebno oko sumnji za zloupotrebu sredstava Parlamenta, iako se ona odlučno branila tvrdnjom da je to bila "administrativna greška".

 

Od Silvi Gular, koja je bliska francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, zatražena su dodatna objašnjenja. Konačnu reč, kao i za ostale kandidate, najpre će dati predsednici političkih grupa EP 17. oktobra, a parlament EU će na plenumu krajem meseca konačno dati ili ne "zeleno svetlo" za nove komesare Evropske komisije.

 

Briselski portal Euobserver smatra da bi Silvi Gular mogla i propasti kao kandidatkinja, a drugi komentatori u pravom obrušavanju poslanika na nju vide i neku vrstu obračuna sa francuskim predsednikom Makronom jer je on, kako to posebno misle u Evropskoj narodnoj partiji, najviše doprineo promeni ranijeg načina izbora predsednika EK kroz mehanizam "vodećih kandidata", tako da su konačnu odluku o čelnom položaju izvršnog tela EU doneli lideri Unije.

 

Briselski portal B2 je mišljenja da bi zato Silvi Gular, čiju stručnost i iskustvo niko ne osporava, mogla delom ispasti "žrtveni jarac" u prepucavanju i obračunima političkih snaga unutar EU.

 

Francuski dnevnik Liberasion piše da, ako su rumunski i mađarski kandidati Romana Plumb i Laslo Tročanji "propali zbog mutne pozajmice u izbornoj kampanji, odnosno veze (Tročanjija) s njegovom bivšom advokatskom kancelarijom, teško da će se Silvi Gular izvući… baš kao i Dubravka Šuica koja ima najveće muke da razjasni otkud joj pravo bogatstvo od preko pet miliona evra".

 

I poljski kandidat za resor poljoprivrede Januš Vojćehovski je loše prošao na propitivanju u EP i mora naknadno da pruži mnoga objašnjenja poslanicima EP.

 

Britanski list Fajnenšel tajms je ocenio da velike teškoće s potvrdom izabranih komesara u EP, već i pre stupanja na dužnost, "dovode u težak položaj i slabe" novu predsednicu EK Ursulu fon der Lajen.

 

Švedski dnevnik Sidsvenskan zaključuje da je "naprotiv, temeljito propitivanje kandidata za komesare EK dokaz da je EU demokratskija nego što neki misle".

 

"Do određene mere to jeste jasno političko odmeravanje snage među partijskim grupama i pokazivanje moći Evropskog parlamenta… ali još važnije da se dokaže da će budući komesari biti sposobni za svoje zadatke", ističe švedski list.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP