Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je 4. oktobra Tursku da "kontroliše" ponovo pojačan priliv migranata u Grčku, i zatražio reviziju sporazuma Ankare i EU iz 2016. koji je trebalo da omogući lakše vraćanje u Tursku migranata koji ne dobiju azil. Istovremeno Ankara poziva evropske zemlje da sarađuju umesto da je krive za rast priliva migranata.

 

"Turska treba da preuzme svoju odgovornost i kontroliše priliv migranata u Egejskom moru", rekao je konzervativni grčki premijer u raspravi u Skupštini Grčke o migrantskom pitanju, prenosi AFP.

 

On je rekao da ne bi trebalo da se ostavi utisak da Turska profitira od ove situacije iz geopolitičkih razloga.

 

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, gde je više od četiri miliona izbeglica, mahom iz Sirije, upozorio je početkom septembra da će dozvoliti novi talas da krene ka EU ako ne dobije više međunarodne pomoći.

 

Ankara želi da se u Siriji formira "zona bezbednosti" gde bi ti migranti mogli da se vrate.

 

Dolaskom čak i stotina migranata na dan sa obližnje turske obale, pritisak na Grčku se pojačava, i ona je prvi put od 2016. postala glavno mesto ulaska migranata i izbeglica u Evropu.

 

Zbog toga su prenatrpani kampovi u pet centara na grčkim ostrvima u Egejskom moru, formirani na osnovu zajedničke deklaracije EU-Ankara iz marta 2016. kojom se tada znatno ograničio njihov dolazak u Evropu.

 

Po toj deklaraciji, Atina može da vrati u Tursku one kojima je odbijen azil, pod uslovom da su i dalje nalaze na grčkim ostrvima, da nisu prebačeni u kontinentalni deo Grčke.

 

Micotakis je zatražio da i migranti koji se nalaze u kontinentalnom delu mogu da budu vraćani u Tursku. On je ponovio da je migrantsko pitanje evropsko i zatražio ažuriranje deklaracije EU-Ankara da bi se omogućilo vraćanje u Tursku migranata bez dokumenata koji su bili prebačeni u kontinentalni deo Grčke.

 

Turska: Evropa mora da sarađuje, ne da krivi Ankaru za migrante

 

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je 4. oktobra evropske zemlje da rade zajedno sa Ankarom na rešavanju izbegličke krize umesto da je krive za porast priliva migranata u Evropu.

 

Čavušoglu je ovo rekao posle sastanka sa nemačkim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoverom i evropskim komesarom za migracije Dimitrisom Avramopulosom koji se nalaze u Ankari da razgovaraju o sporazumu između Turske i EU o migracijama kao i o nedavnom porastu dolazaka migranata u Grčku, prenosi AP.

 

Čavušogluove opaske su uperene na francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ove nedelje kritikovao Tursku zbog toga kako upravlja migrantskim pitanjem. Turski ministar je rekao da Makronove optužbe nisu prihvatljive.

 

Čavušoglu je takođe rekao da je razgovarao o turskim pozivima da se formira takozvana "sigurna zona" na severoistoku Sirije gde bi Turska želela da premesti oko dva miliona sirijskih izbeglica. U Turskoj se trenutno nalazi 3,6 miliona Sirijaca.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP

 

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije