Eskalacija tenzija u trgovini i usporavanje globalne ekonomije naveli su ekonomiste Svetske trgovinske organizacije (STO) da spuste procenu rasta trgovine u 2019. i 2020. Očekuje se da svetska trgovina poraste za samo 1,2% u 2019, osetno manje od 2,6% prognoziranih proletos.

 

Rast trgovine u 2020. procenjuje se na 2,7% prema 3% u aprilskoj prognozi, saopštila je ta organizacija i upozorila da rizici ostaju veliki i da projekcije za 2020. zavise od povratka na "normalnije" trgovinske odnose.

 

"Pogoršanje izgleda za trgovinu je obeshrabrujuće ali ne i neočekivano. Pored direktnih efekata, trgovinski sporovi pojačavaju neizvesnost zbog koje neke kompanije odlažu ulaganja u povećanje produktivnosti koja su ključna za podizanje životnog standarda", istakao je generalni direktor STO Roberto Azevedo.

 

Kako je dodao, i otvaranje radnih mesta bi moglo da bude sputano jer firme zapošljavaju manje radnika da proizvode robu i usluge za izvoz.

 

"Rešavanje trgovinskih sporova omogućilo bi članicama STO da izbegnu štetu", rekao je Azevedo. "Multilateralni sistem trgovine ostaje najznačajniji globalni forum za prevazilaženje razlika i pružanje rešenja za izazove globalne ekonomije 21. veka. Članice treba da deluju zajedno u duhu saradnje na reformi STO i učine je još jačom i efikasnijom", dodao je generalni direktor STO.

 

Najnovija procena STO zasnovana je na proceni rasta svetskog bruto domaćeg proizvoda od 2,3% u 2019. i 2020. u odnosu na ranije prognoziranih 2,6%.

 

Usporavanje ekonomskog rasta delom je posledica jačanja trgovinskih tenzija ali odražava i specifične ciklične i strukturne faktore pojedinih zemalja, uključujući zaokrete u monetarnoj politici u razvijenim ekonomijama i neizvesnosti zbog Bregzita u EU. Tu su i makroekonomski rizici.

 

Zbog visokog nivoa neizvesnosti, procenjeni rast globalne trgovine u 2019. mogao bi da padne i ispod procenjenog raspona od 0,5 do 1,6%, u slučaju da tenzije nastave da rastu, ili da bude veći, ako tenzije počnu da slabe. Raspon rasta za 2020. prognozira se na od 1,7 do 3,7%.

 

STO je u novom izveštaju istakao da bi nove runde carina i odmazde u trgovini bile destruktivne, kao i da bi snažnije usporavanje svetske ekonomije za posledicu imalo još veći pad u trgovini. Konačno, tu su i efekti eventuaano neuređenog Bregzita koji bi se najviše osetili u Evropi.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP