Irska, koja je vrlo izložena finansijskom i drugim ekonomskim rizicima u slučaju da Britanija izađe iz EU bez dogovora, predstavila je budžet za 2020. u kojem je predviđeno više od milijardu evra za apsorbovanje posledica ukoliko se dogodi taj neželjeni scenario. Vremena za sporazum je sve manje a jaz između dve strane je, prema rečima irskog premijera, još veliki.

 

"Bregzit je najveći i najaktuelniji rizik za našu privredu i izlazak iz EU bez sporazuma bi bio vrlo težak", rekao je minstar finansija Paskal Donohu u govoru u Parlamentu 8. oktobra i najavio potrošnju od 1,2 milijarde evra, mimo evropske pomoći, "za odgovor na Bregzit".

 

On je rekao da to jeste budžet bez predsedana, ali i da je trenutak bez presedana.

 

Irski ministar je rekao da se izgledi sada kreću ka izlasku Britanije iz EU bez sporazuma, mada to ne znači da je takav scenario neizbežan.

 

Rekao je da će 650 miliona evra biti za pomoć ključnim sektorima poljoprivrede i turizma, da bi se ograničili negativni efekti izlaska iz EU bez zaštitne mreže. Za uzgajivače stoke predviđeno je 85 miliona evra a za ribare 14 miliona.

 

Centralna banka Irske je predvidela da bi Bregzit bez dogovora mogao da dovede do ekonomske propasti trećine poljoprivrednih gazdinstva zbog potencijalnog velikog skoka carine koja bi, samo na meso, dostigla skoro 50% vrednosti robe.

 

Uzimajući u obzir elemente za ublažavanje uticaja Bregzita, ukupni izdaci za budžet 2020. prelaze 2,9 milijardi evra, rekao je ministar.

 

"Suočićemo se sa izazovima Bregzita bez dogovora s pozicija sile, i mi smo spremni", rekao je Donohu, prenosi AFP.

 

On je rekao da je zemlja ove godine eliminisala deficit i predviđa budžetski višak od 2% BDP.

 

Britanski premijer Boris Džonson je obećao Bregzit 31. oktobra, šta god da košta, sa ili bez sporazuma sa EU, a pregovori s Briselom su u zastoju tri nedelje pre tog roka.

 

Bregzit bez dogovora, kojim bi se ponovo uspostavila fizička granica između Irske, članice EU i Severne Irske, provincije koja je deo Velike Britanije, mogao bi da dovede do toga da 55.000 Iraca izgubi posao, a BDP Irske bi opao za 6%, po podacima vlade.

 

To bi bio veliki šok pošto je 2018. Irska imala spektakularan rast BDP od 8,2% a ove godine je prognozirala 5,5%.

 

Politički vraćanje granica preti miru sa Severnom Irskom.

 

Jaz i dalje veliki

 

U međuvremenu irski premijer Leo Varadkar ukazuje da je jaz između Britanije i EU koje se trude da osiguraju sporazum o Bregzitu pre samita EU sledeće nedelje i dalje veliki.

 

Varadkar je rekao da Irska ne može da prihvati dogovor po svaku cenu.

 

"Iskreno, mislim da će biti veoma teško obezbediti sporazum do sledeće nedelje", kazao je za irski javni servis RTE premijer u večernjim satima 8. oktobra.

 

"U suštini, Velika Britanija je odbacila sporazum o kome smo u dobroj veri pregovarali sa vladom premijerke Tereze Mej tokom dve godine i pola vratila na sto uz reči 'To je ustupak'. Naravno, to nije tako", rekao je Varadkar, prenosi AP.

 

Njegov komentari u suprotnosti su sa onim iz kancelarije Borisa Džonsona iz koje za sve krive nepopustljivost EU.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP