Italijanski parlament je usvojio odluku o smanjenju broja poslanika za više od trećine, na čemu je insistirao vladajući antisistemski Pokret pet zvezda. Parlament Italije tako bi od sledećeg mandata mogao da bude najmanji u Evropi, gledano prema veličini populacije. Za neke pravnike je smanjenje razlog za brigu jer će građane predstavljati manje poslanika.

 

Za reformu kojom se broj mesta u Parlamentu smanjuje sa 945 na 600 glasala su 553 poslanika, a protiv 14, prenosi AP.

 

Reformu je obećao Pokret pet zvezda koji je početkom septembra formirao vladajuću koaliciju s Demokratskom partijom, pošto je desničar Mateo Salvini povukao svoju antiimigrantsku stranku Liga iz vlade u neuspelom pokušaju da izdejstvuje prevremene izbore u nadi da će postati premijer.

 

Pokret pet zvezda, koji od osnivanja obećava ukidanje nepotrebnih javnih troškova, navodi da će smanjenje broja poslanika doneti uštedu od 300.000 evra dnevno.

 

Italijanski parlament, koji je do sada imao 630 poslanika u donjem domu i 315 senatora, bio je drugi po broju članova u Evropi, iza britanskog koji ima 1.425 poslanika.

 

Kako piše EURACTIV.com, Demokratska partija je u prva dva čitanja glasala protiv predožene reforme ali je na kraju odlučila da je podrži u sklopu šireg kompromisa oko novog izbornog zakona.

 

Dalje se navodi da referendum o potvrđivanju izmene ustava mogu da sazovu petina poslanika, pola miliona građana ili pet regionalnih skupština.

 

Izmene bi počele da se primenjuju posle sledećih izbora 2023.

 

"Prvi put vidimo da poslanici sami sebi smanjuju broj mesta", istakao je lider Pokreta pet zvezda Luiđi Di Majo.

 

Premijer Đuzepe Konte pozdravio je odluku parlamenta kao "istorijski dan za Italiju", preneo je AP.

 

Kritičari međutim kažu da će smanjenje doneti samo malu uštedu. Italijanski dug se kreće oko 130% bruto domaćeg proizvoda i jedino je grčko dužničko breme veće od italijanskog u grupi 19 članica zone evra.

 

Istovremeno kritičari ukazuju da bi reforma mogla da oslabi demokratiju i poveća uticaj lobista, prenosi BBC koji prenosi i računicu novinske agencije AGI po kojoj jedan poslanik donjeg doma košta 230.000 a senator 249.600 evra godišnje.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP