Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je 10. oktobra da će otvoriti vrata Evrope milionima izbeglica kao odgovor na to što Evropljani kritikuju tursku ofanzivu na severoistoku Sirije protiv kurdskih boraca. U Turskoj je 3,6 miliona sirijskih izbeglica. Priliv migranata iz Turske ka Evropi znatno je opao posle sporazuma postignutog 2016. između Ankare i EU.

 

"O EU saberi se. Ponavljam, ukoliko pokušate da predstavite našu operaciju kao invaziju, otvorićemo vrata i poslati vam oko 3,6 miliona migranata", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

 

Evropske zemlje žestoko su kritikovale operaciju koju je Turska pokrenula 9. oktobra na severoistoku Sirije protiv kurdskih sirijskih boraca koje Ankara smatra teroristima ali koje podržava Zapad jer se smatraju udarnom pesnicom u borbi protiv ekstremista Islamske države.

 

"Nikad niste bili iskreni. Sada kažu da će blokirati tri milijarde evra (obećanih Turskoj u sklopu migrantskog sporazuma). Da li ste ikad poštovali obećanje koje nam je dato? Niste!", rekao je on u poruci Evropljanima, prenosi AFP.

 

"Uz pomoć Boga nastavićemo naš put, ali otvorićemo vrata" migrantima, dodao je on.

 

Turski predsednik je govorio i o sudbini stranih pripadnika Islamske države koje kurdske snage drže zatvorene, a kuda će oni, zabrinjava Zapad, pre svega Evropu.

 

"Učinićemo šta je potrebno sa zatvorenicima Islamske države. Zadržaćemo one koji treba da ostanu u zatvoru a druge vratiti u njihove zemlje porekla ukoliko oni to prihvate", rekao je Erdogan.

 

Portparol Erdogana 9. oktobra je pozvao evropske zemlje da uzmu natrag svoje državljane, na šta one nisu spremne.

 

Erdogan je rekao da se Turska nije usmerila protiv "Kurda uopšte", navodeći da su meta ofanzive kurdski borci.

 

"Ono što pokušavamo da uradimo je da sprečimo stvaranje terorističkog entiteta na našoj južnoj granici", rekao je Erdogan, prenos AFP.

 

On je rekao da će Turska vrlo brzo raščistiti "mračne oblake nadvijene nad sirijskim narodom poslednjih osam godina" od Minbedža, sirijskog mesta na 30 kilometara od turske granice, do iračke granice.

 

Erdogan je rekao i da je "109 terorista" ubijeno od početka ofanzive, a da su drugi ranjeni ili su se predali.

 

On se takođe obrušio na Saudijsku Arabiju i Egipat, glavne regionalne rivale Turske, zbog kritkovanja ofanzive u Siriji.

 

"Neka se Saudijska Arabija prvo pogleda u ogledalo. Desetine hiljada ljudi poginule su u Jemenu", zbog saudijske ofanzive u toj zemlji protiv Huti pobunjenika koja traje od 2015.

 

Egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju Erdogan je poručio da ćuti jer je "ubica demokratije" u svojoj zemlji.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP